Σεξ και εγκυμοσύνη – μύθοι και αλήθειες

Οι έγκυες γυναίκες και οι σύντροφοί τους αναρωτιούνται συχνά εάν είναι ασφαλές να κάνουν σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Θα οδηγήσει σε αποβολή; Θα βλάψει το αγέννητο μωρό; Υπάρχουν θέσεις σεξ για αποφυγή; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν το ζευγάρι.

Η εγκυμοσύνη αναπόφευκτα επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού, επιφέροντας αλλαγές σε διάφορα επίπεδα -από το προφανές ότι αλλάζει το σώμα της γυναίκας μέχρι τις ψυχολογικές. Με την συζήτηση όμως και τη σωστή συμβουλευτική, θα μπορέσετε να έχετε μια υγιή και ασφαλή σεξουαλική ζωή και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Είναι ασφαλές να κάνω σεξ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ναι, είναι ασφαλές! Είναι λάθος να λέμε πως το σεξ προκαλεί αποβολή και πρόωρο τοκετό. Σε κάθε περίπτωση, η αποφυγή του σεξ είναι σύσταση που μπορεί να σας κάνει ο γιατρός σας, εάν κάτι τον προβληματίζει με την έκβαση της κύησης. Πολλά ζευγάρια ανησυχούν πως, αν κάνουν έρωτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα επηρεαστεί δυσμενώς το έμβρυο. Το έμβρυο προστατεύεται μέσα στην κοιλιά της μαμάς του και δεν επηρεάζεται από την διείσδυση ή τον οργασμό της μαμάς του. Πιθανώς ο γιατρός ή η μαία σας να σας συμβουλέψουν τη χρήση προφυλακτικού, για την αποφυγή μολύνσεων του κόλπου καθώς και για την αποφυγή εκσπερμάτισης στον κόλπο. Το σπέρμα περιλαμβάνει τις προσταγλανδίνες, ουσίες, οι οποίες βοηθούν στην διάνοιξη του τραχήλου, κάτι που δεν θέλουμε να συμβεί, παρά μόνο κατά τον τελευταίο μήνα (φυσική μέθοδος πρόκλησης τοκετού).

Υπάρχουν συγκεκριμένες στάσεις στο σεξ για τα ζευγάρια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ενώ το σεξ κατά την διάρκεια της κύησης είναι ασφαλές για τα περισσότερα ζευγάρια, μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο. Πιθανότατα θα πρέπει να βρείτε διαφορετικές στάσεις που θα βολεύουν και θα διεγείρουν και τους δύο σας. Αυτή λοιπόν είναι η ευκαιρία σας, για να εξερευνήσετε και να πειραματιστείτε μαζί!

Πότε να μην κάνετε σεξ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ο γιατρός και η μαία σας, είναι αυτοί που θα σας συμβουλεύσουν για το πότε δεν θα πρέπει να έχετε σεξουαλικές επαφές. Συγκεκριμένα σε περιπτώσεις όπου:

 • Διατρέχετε τον κίνδυνο αποβολής στην παρούσα κύηση ή έχετε ιστορικό προηγούμενων καθ’ έξιν αποβολών.
 • Διατρέχετε τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού (συστολές πριν από 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης).
 • Έχετε κολπική αιμορραγία, εκκρίσεις ή κράμπες χωρίς γνωστή αιτία.
 • Ο αμνιακός σάκος σας έχει διαρροή υγρού ή έχει ρήξη μεμβρανών.
 • Ο τράχηλος άνοιξε πολύ νωρίς κατά την εγκυμοσύνη.
 • Ο πλακούντας σας είναι πολύ χαμηλός στη μήτρα.
 • Είναι δίδυμα, τρίδυμα έμβρυα.

Να τονισθεί ότι, εάν ο γιατρός και η μαία σας σάς συμβουλέψουν να μην κάνετε σεξ, σημαίνει ότι περιλαμβάνονται όλα όσα προκαλούν οργασμό ή σεξουαλική διέγερση, όχι μόνο η σεξουαλική επαφή.

Ποια είναι τα οφέλη του σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

 • Είναι μια ασφαλής εμπειρία . Η εγκυμοσύνη είναι ένα συναισθηματικό τρενάκι, τόσο για εσάς όσο και για τον σύντροφό σας. Το να είστε οικείοι ο ένας με τον άλλον είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε συνδεδεμένοι μεταξύ σας κατά τη διάρκεια αυτής της συναρπαστικής περιόδου.
 • Είναι ευεργετικό για τη σωματική σας υγεία. Σεξ 30 λεπτών μπορεί να κάψει περίπου 50 θερμίδες και επίσης μειώνει την αρτηριακή σας πίεση.
 • Μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στα οστά της πυέλου και της οσφυϊκής μοίρας. Οι οργασμοί σηματοδοτούν την απελευθέρωση ωκυτοκίνης, της ορμόνης «της αγάπης» που μπορεί να αυξήσει την ανοχή στον πόνο.
 • Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου σας. Το σεξ σαν πράξη όσο και η απελευθέρωση των προαναφερθεισών ορμονών, σάς βοηθούν να χαλαρώσετε κάνοντας σας να αισθάνεστε ήρεμη και χαλαρή.
 • Είναι μια ενθάρρυνση για την τόνωση της διάθεσής σας. Ακόμα κι αν είστε πολύ ενθουσιασμένοι για την εγκυμοσύνη σας, συχνά οι ορμόνες προκαλούν άγχος και ανησυχία για την έκβασή της. Η απελευθέρωση της ωκυτοκίνης που έρχεται με έναν οργασμό δεν είναι μόνο ευεργετική για τον σωματικό πόνο αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τα συναισθήματα αγάπης και χαράς σας, φέρνοντάς σας πιο κοντά στον σύντροφό σας.
 • Μπορεί να διευκολύνει την αποκατάστασή σας μετά τον τοκετό. Το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σας βοηθήσει στην εκγύμναση του πυελικού σας εδάφους. Προετοιμάζετε το σώμα σας τόσο για τον τοκετό όσο και για την μετέπειτα ανάρρωσή σας – απλά έχοντας οργασμούς! Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να κάνετε τις ασκήσεις  Kegel κατά τη διάρκεια του σεξ, εάν θέλετε να εκγυμνάσετε ακόμη περισσότερο τους κολπικούς μύες.

Το σεξ κατά τον τελευταίο μήνα της κύησης θεωρείται απαραίτητο! Βοηθά τις έγκυες στην προετοιμασία του τραχήλου τους και για να ξεκινήσει ο τοκετός. Το σεξ όμως σαν πράξη δεν αρκεί, αυτό που κάνει όλη την δουλειά είναι το σπέρμα. Το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνες, τις ουσίες που δρουν στον τράχηλο και προκαλούν διαστολή. Ουσιαστικά οι ίδιες ουσίες που έβαλαν το μωρό στη μήτρα, οι ίδιες θα το βγάλουν και έξω! Πρόκειται για φυσικές μεθόδους πρόκλησης τοκετού αποδεδειγμένα και αποδεικνύουν για μία ακόμα φορά τη μαγεία της Φύσης που θέλει το ζευγάρι ενωμένο.

Η Κατερίνα Ζαρίμη είναι μαία, συνεργάτης της Στέλλας Ροϊδη