Θηλασμός TANDEM (παράλληλος θηλασμός)

O θηλασμός tandem είναι όταν μία μητέρα θηλάζει δύο ή περισσότερα παιδιά διαφορετικών ηλικιών ταυτόχρονα. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν στην οικογένεια υπάρχει  ένα μεγαλύτερο μωρό, νήπιο ή παιδί που θηλάζει και έρχεται ένα νέο μωρό.

Ο παράλληλος θηλασμός τις περισσότερες φορές προϋποθέτει ότι η μητέρα θηλάζει το μεγαλύτερο παιδί καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – μια πραγματικά ιδιαίτερη εμπειρία. Πρόσφατη έρευνα σχετικά με την ασφάλεια του θηλασμού κατά την εγκυμοσύνη δείχνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας λόγω της ορμόνης ωκυτοκίνης που φυσιολογικά δημιουργεί τις συσπάσεις την ώρα του τοκετού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μεγαλύτερα παιδιά απογαλακτίζονται ή μειώνουν τους θηλασμούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει λόγω της μείωσης της προσφοράς γάλακτος (ποσότητας και γεύσης) που οφείλεται στην αλλαγή των ορμονών περί τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης. Μετά τη γέννηση του μωρού, είθισται το ενδιαφέρον τους να ανανεώνεται και παράλληλα να ανακάμπτει η προσφορά γάλακτος.

Το να συνεχίσετε να θηλάζετε το νήπιό σας μέσω της αγχωτικής και έντονης συναισθηματικά εμπειρίας ερχομού ενός μωρού/αδερφού, μπορεί να βοηθήσει το μεγαλύτερο παιδάκι σας στο να βιώσει πιο ομαλά τη μετάβαση προς τη νέα αυτή συνθήκη. Τα μεγαλύτερα αδέρφια είναι λιγότερο πιθανό να ζηλέψουν το μωρό που επιτρέπεται να θηλάσει μαζί τους. Οι θρεπτικές και ανοσολογικές ιδιότητες του μητρικού γάλακτος συνεχίζουν να είναι πολύτιμες και μπορούν να βοηθήσουν το νήπιο σε οποιαδήποτε ασθένεια, ξεσπάσματα και αντιδραστικές συνθήκες συμπεριφοράς, που μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν. Το να θηλάζετε το μεγαλύτερο παιδί σας, κατά τον ερχομό του νέου μέλους μπορεί να διευκολύνει την αύξηση της παραγωγής γάλακτος, βοηθώντας  στην ενίσχυση της επαρκούς θρέψης εάν το μωρό σας δεν τρέφεται αποτελεσματικά, ειδικά τις πρώτες λίγες ημέρες μετά τον τοκετό.

Πώς θα πραγματοποιήσετε έναν θηλασμό tandem;

Δεν υπάρχουν κανόνες όσον αφορά τον ταυτόχρονο θηλασμό. Όλα τα μωρά είναι διαφορετικά και όλα τα νήπια που θηλάζουν έχουν διαφορετικές ανάγκες. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τις μαμάδες ότι το καλύτερο είναι αυτό που λειτουργεί ιδανικότερα   για αυτές και τα παιδιά τους και να θυμάστε ότι αυτό που λειτούργησε τη μια εβδομάδα ενδέχεται να αλλάξει την επόμενη. Έχει να κάνει κυρίως με τον συντονισμό των αναγκών των παιδιών σας, χωρίς βέβαια να ξεχνάτε να θέτετε τα δικά σας όρια ως μαμά.

Πράγματα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας σχετικά με τον θηλασμό tandem:

  1. Το σώμα σας θα παράγει αρκετό γάλα για να ταΐσει και τα δύο παιδιά σας, αλλά αν ανησυχείτε για το εάν ότι το νεογέννητό σας θρέφεται επαρκώς, μπορείτε να επιτρέψετε στο νεογέννητο να θηλάσει πρώτο και μετά να θηλάσει το μεγαλύτερο παιδί σας. Μην ξεχνάτε ότι ο θηλασμός είναι μια διαδικασία ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗΣ (όσο πιο πολύ ταΐζουμε τα μικρά μας και αδειάζει το στήθος , τόσο περισσότερο γάλα παράγεται).
  2. Καθώς η παραγωγή γάλακτος εδραιώνεται (εδραίωση θηλασμού), εσείς και το μωρό σας θα έχετε βρει τα πατήματά σας, μπορεί να αρχίσετε να σκέφτεστε να θηλάζετε και τα δύο παιδιά ταυτόχρονα. Αυτό λοιπόν, εξαρτάται από εσάς και τις προσωπικές σας προτιμήσεις.
  3. Μερικές μαμάδες αποφασίζουν να ορίσουν πλευρές στο καθένα από τα δύο παιδιά τους, έπειτα να αλλάξουν πλευρά από το ένα τάισμα στο άλλο ή και να συνδυάσουν στο ίδιο τάισμα εναλλαγή μαστών.

Ποιες θέσεις θηλασμού λειτουργούν καλύτερα στον θηλασμό tandem;

Πολλές από τις θέσεις θηλασμού που προτιμούν οι μητέρες για τον παράλληλο θηλασμό είναι παρόμοιες με τις θέσεις που χρησιμοποιούν οι μαμάδες που θηλάζουν δίδυμα. Δοκιμάστε και δείτε ποιες θέσεις και στάσεις σας κάνουν να νιώθετε άνετα, και πώς είναι πιο βολικό για εσάς και τα παιδιά σας. Μπορεί να δυσκολευτείτε στην αρχή, αλλά μην τα παρατήσετε – θα βρείτε τον ιδανικό για εσάς τρόπο.

Ποια είναι τα οφέλη από τον θηλασμό tandem;

Εάν επιλέξετε να γαλουχήσετε μαζί το νεογέννητο και το μεγαλύτερο παιδί σας, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν πολλά υπέροχα οφέλη, όπως:

  • μπορεί να βοηθήσει το μεγαλύτερο παιδί σας, να αισθάνεται πιο ασφαλές και καθησυχασμένο καθώς μεταβαίνετε σε μια νέα συνθήκη και καθημερινότητα της οικογένειας
  • το μεγαλύτερο παιδί σας, με τον θηλασμό, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της υπερπαραγωγής γάλακτος (λόγω της μεγάλης παραγωγής το γάλα βγαίνει γρήγορα και με ένταση- σαν σιντριβάνι-δημιουργώντας σημεία πνιγμονής και ανησυχίας στο μωρό), κάτι που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο, καθώς εκτονώνει τον μαστό και αποτρέπει την δυσανασχέτηση του μικρού παιδιού
  • το μεγαλύτερο παιδί σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στο να αυξήσετε γρήγορα την παραγωγή γάλακτος, καθώς μπορεί να θηλάσει αποτελεσματικότερα, αδειάζοντας τον μαστό και δίνοντας του το ερέθισμα να γεμίσει ξανά
  • το να θηλάζετε το μεγαλύτερο παιδί σας μαζί με το νεογέννητό σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσετε απασχολημένο (και χωρίς προβλήματα)

Μην ξεχνάτε να προσέχετε τον εαυτό σας

Η θηλασμός tandem είναι μία απαιτητική διαδικασία, όχι μόνο σωματικά, αλλά και συναισθηματικά. Θα υπάρξουν σίγουρα μέρες κατά τη διάρκεια της λοχείας σας που οι ορμόνες σας θα ανεβοκατεβαίνουν και η διάθεση και η ψυχολογία σας θα εναλλάσσονται. Ο θηλασμός tandem μπορεί να μην είναι ο ιδανικότερος κάποιες μέρες ή όπως το είχατε φανταστεί.

Να δίνετε προτεραιότητα στα βασικά—τον ύπνο, τη διατροφή και την ενυδάτωση. Η ευημερία μιας μητέρας είναι πιο σημαντική για την ευημερία των παιδιών της από το μητρικό γάλα.

Κατερίνα Ζαρίμη, μαία

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Σίλια για την ιδέα που μου έδωσε να γράψω αυτό το κείμενο, εμπνευσμένη από την δική της ιστορία tandem (μικροί Μάρκος και Άρης να θηλάζουν παράλληλα). Δίπλα σε κάθε μανούλα»