Μητρικός θηλασμός

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να αρχίσετε να σκέφτεστε πώς θα ταΐσετε το μωρό σας. Αλλά δεν χρειάζεται να αποφασίσετε μέχρι να γεννηθεί το μωρό σας.

Ο θηλασμός είναι η καλύτερη πηγή τροφής για το μωρό σας. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους :

 • το μητρικό γάλα σας είναι τέλεια σχεδιασμένο για το μωρό σας
 • το μητρικό γάλα προστατεύει το μωρό σας από λοιμώξεις και ασθένειες
 • ο θηλασμός προσφέρει οφέλη για την υγεία σας
 • το μητρικό γάλα είναι διαθέσιμο για το μωρό σας όποτε αυτό το χρειάζεται
 • ο θηλασμός μπορεί να δημιουργήσει έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία του θηλασμού για το μωρό σας

Ο θηλασμός έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για το μωρό σας, που διαρκούν μέχρι την ενηλικίωση.

Κάθε ποσότητα μητρικού γάλακτος έχει θετική επίδραση. Όσο περισσότερο θηλάζετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια προστασίας και τόσο μεγαλύτερα είναι και τα οφέλη.

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο του μωρού σας για:

 • λοιμώξεις
 • διάρροια και εμετό
 • αιφνίδιο σύνδρομο θανάτου νηπίων (SIDS)
 • παιδική λευχαιμία
 • παχυσαρκία
 • καρδιαγγειακής νόσου στην ενηλικίωση

Η παράδοση μόνο του μητρικού γάλακτος συνιστάται για τους πρώτους 6 μήνες (26 εβδομάδες) της ζωής του μωρού σας.

Μετά από αυτό, δίνοντας στο μωρό σας το μητρικό γάλα παράλληλα με τα οικογενειακά τρόφιμα για όσο διάστημα εσείς και το μωρό σας θέλετε, θα το βοηθήσετε να αναπτυχθεί υγιεινά.

Το μητρικό γάλα προσαρμόζεται καθώς το μωρό σας μεγαλώνει για να καλύψει τις μεταβαλλόμενες ανάγκες του παιδιού σας.

Οφέλη για την υγεία του θηλασμού για εσάς

Ο θηλασμός και η παραγωγή του μητρικού γάλακτος έχει επίσης οφέλη για τη δική σας υγεία. Όσο περισσότερο θηλάζετε, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη.

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο σας για

 • καρκίνο του μαστού
 • καρκίνο ωοθηκών
 • οστεοπόρωση (αδύναμα οστά)
 • καρδιαγγειακή νόσο
 • παχυσαρκία

Καταρρίπτοντας μερικούς μύθους θηλασμού

Μύθος: “Ο θηλασμός θα κάνει τα στήθη μου να πέσουν”.
Γεγονός: Ο θηλασμός δεν προκαλεί “πτώση” του στήθους σας, αλλά οι ορμόνες εγκυμοσύνης μπορούν να τεντώσουν τους συνδέσμους που στηρίζουν το στήθος σας. Φορέστε ένα καλά τοποθετημένο σουτιέν, ενώ είστε έγκυος.

Μύθος: “Οι άνθρωποι δεν θέλουν να βλέπουν τις γυναίκες που θηλάζουν στο κοινό.”
Γεγονός: Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ενοχλούνται από το δημόσιο θηλασμό. Όσο περισσότερο βλέπουμε, τόσο πιο φυσιολογικό θα γίνει. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να κρίνει μία γυναίκα που θέλει να θηλάζει δημόσια.

Μύθος: “Το γάλα εμπορίου είναι το ίδιο με το μητρικό γάλα.”
Γεγονός: Σχεδόν όλα τα γάλατα εμπορίου παρασκευάζονται από αγελαδινό γάλα. Μπορεί να περιέχει βακτήρια, γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να το φτιάξετε με νερό αρκετά ζεστό για να σκοτώσει οποιοδήποτε βακτήριο (70C). Δεν προστατεύει το μωρό σας από λοιμώξεις και ασθένειες όπως το μητρικό γάλα.

Μύθος: “Ορισμένες γυναίκες δεν παράγουν αρκετό γάλα στο στήθος”.
Γεγονός: Σχεδόν όλες οι γυναίκες είναι σε θέση να θηλάσουν σωματικά. Η έγκαιρη, τακτική τροφοδοσία και η ανταπόκριση στη ζήτηση του μωρού σας σάς δίνουν την καλύτερη αρχή για να καθορίσετε την προσφορά σας.

Μύθος: “Αν θηλάσω δεν μπορώ να έχω μια σεξουαλική ζωή.”
Γεγονός: Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο ο θηλασμός θα πρέπει να σας εμποδίσει να κάνετε σεξ με τον σύντροφό σας. Το στήθος σας μπορεί να διαρρεύσει λίγο γάλα ενώ κάνετε σεξ, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε να ταΐζετε το μωρό σας εκ των προτέρων. Ο κόλπος σας μπορεί να είναι λίγο πιο ξηρός από ότι συνήθως λόγω των ορμονών κατά την περίοδο του θηλασμού. Χρησιμοποιώντας λίγη λιπαντική ουσία και παίρνοντας αργά τα πράγματα, αυτά θα ξεπεραστούν.

Μύθος: «Ο θηλασμός πονάει».
Γεγονός: Ο θηλασμός είναι ένας φυσικός τρόπος και η διαδικασία δεν πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε ότι μπορεί να μας βλάψει. Εάν αισθανθείτε πόνο στα στήθη ή τις θηλές σας, συνήθως αυτό συμβαίνει επειδή το μωρό σας δεν είναι τοποθετημένο σωστά. Ζητήστε από τη μαία σας, τον θεράποντα ιατρό ή έναν ειδικό για τον θηλασμό να παρακολουθήσει μια ολόκληρη τροφή για να βοηθήσει να εντοπίσει το πρόβλημα.

Μύθος: “Οι θηλές μου είναι επίπεδες ή ακόμα και ανεστραμμένες, έτσι δεν θα μπορώ να θηλάσω”.
Γεγονός: Οι θηλές έρχονται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη. Κρατώντας το δέρμα του μωρού σας στο δέρμα σας μετά τη γέννηση, θα το βοηθήσει να βρει τον καλύτερο τρόπο να προσκολληθεί στο στήθος σας. Το μωρό σας θηλάζει το στήθος, όχι τις θηλές. Για όσο διάστημα μπορούν να πάρουν μια καλή μπουκιά του μαστού, θα πρέπει να μπορούν να τρέφονται με επιτυχία.

Μύθος: “Ο θηλασμός δεν έχει νόημα όταν ξεκινήσουν τα στερεά τρόφιμα σε περίπου 6 μήνες”.
Γεγονός: Ο θηλασμός εξακολουθεί να έχει πολλά οφέλη για εσάς και το μωρό σας μετά από 6 μήνες. Τα προστατεύει από λοιμώξεις και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα βοηθά να χωνέψουν στερεά τρόφιμα. Συνεχίζει, επίσης, να παρέχει την ισορροπία των θρεπτικών ουσιών που χρειάζεται. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να θηλάζουν όλα τα μωρά για διάστημα έως 2 ετών ή περισσότερο.