Κατάψυξη ωαρίων

Η εξέλιξη της επιστήμης και η «μαγεία» της ιατρικής έχουν δώσει τη δυνατότητα κατάψυξης ωαρίων σε γυναίκες που το επιθυμούν ή που για ιατρικούς λόγους το έχουν ανάγκη. Εάν βρίσκεστε σε αυτήν τη διαδικασία και έχετε αρχίσει να κάνετε την έρευνά σας, πιθανότατα συναντάτε πολλές πληροφορίες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού! Είμαστε εδώ για να σάς βοηθήσουμε να οργανώσετε τις πληροφορίες με 6 σημαντικά στοιχεία σχετικά με αυτήν τη διαδικασία που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας.

Προτού φτάσουμε σε αυτό, ας δούμε τι ακριβώς είναι η κατάψυξη ωαρίων ή κρυοσυντήρηση των ωαρίων, όπως λέγεται στην ιατρική γλώσσα. Πρόκειται για μια τεχνική διατήρησης της γονιμότητας όπου τα ωάρια εξάγονται από τις ωοθήκες και καταψύχονται έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον σε μια διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής τεχνολογίας (ART), όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).

1.Ηλικία γυναίκας για κατάψυξη ωαρίων

Μπορεί να μην υπάρχει τέλεια ηλικία για να κάνετε κατάψυξη ωαρίων, υπάρχουν όμως ενδεδειγμένες ηλικίες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), ο βέλτιστος χρόνος για να καταψύξετε τα ωάριά σας είναι από τα 20 έως και στις αρχές της δεκαετίας των 30, καθώς τότε έχετε υψηλότερο απόθεμα ωοθηκών (τον αριθμό των ωαρίων στις ωοθήκες σας) και υγιέστερα αυγά. Επιπλέον, η κατάψυξη των ωαρίων δεν συνιστάται για άτομα άνω των 38 ετών.

2.Η διαδικασία

Υπάρχουν αρκετά στάδια πριν από την κατάψυξη των ωαρίων. Συγκεκριμένα:

  • Ιολογικός και ορμονικός έλεγχος (εξέταση αίματος).
  • Έλεγχος για στίγμα μεσογειακής αναιμίας (εξέταση αίματος).
  • Συμβολαιογραφική πράξη όπου αποδέχεστε την κατάψυξη του γεννητικού σας υλικού.
  • Υπέρηχος έσω γεννητικών οργάνων για την αξιολόγηση του αποθεματικού των ωοθηκών και τη συνολική λειτουργία τους.
  • Απόφαση από τη ιατρό για το πρόγραμμα κατάψυξης που είναι ιδανικό ειδικά για εσάς. Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει ορμόνες που διεγείρουν τις ωοθήκες σας για να αναπτύξουν όσο το δυνατόν περισσότερα ωάρια ή σε φυσικό κύκλο (χωρίς τη χρήση φαρμάκων).
  • Συζήτηση για τη διαδικασία μαζί σας.

3.Πώς γίνεται η ωοληψία

Αφού επιβεβαιωθεί από τον υπέρηχο ότι είστε έτοιμη για την ανάκτηση των ωαρίων, προγραμματίζετε την ημέρα της ωοληψίας. Κάνετε μία ένεση στη κοιλιά που ολοκληρώνει την τελική ωρίμανση των ωαρίων και ορίζεται η ωοληψία τουλάχιστον 36 ώρες αργότερα. Τότε, στη μονάδα εξωσωματικής που έχετε επιλέξει και υπό μερική αναισθησία, γίνεται η διαδικασία. Ένας ανιχνευτής υπερήχων εισάγεται στον κόλπο σας για να εντοπίσει τα ώριμα θυλάκια. Στη συνέχεια, η γιατρός σας θα εισαγάγει από το κόλπο μια βελόνα στις ωοθήκες και θα αναρροφήσει τα ωάρια ένα ένα. Η διαδικασία αυτή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ επώδυνη.

Μπορείτε να αφαιρέσετε πολλά ωάρια ταυτόχρονα. Γενικά, με ή χωρίς φάρμακα, ο στόχος είναι να καταψύξετε τουλάχιστον 10. Αυτός είναι ένας ιδανικός αριθμός αφού σάς δίνει τις καλύτερες πιθανότητες να αποκτήσετε ένα υγιές, ώριμο αυγό που μπορεί να γονιμοποιηθεί. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με έναν κύκλο διέγερσης ή ενδεχομένως να χρειαστεί πάνω από έναν. Αυτό εξαρτάται από τη γονιμότητα κάθε γυναίκας. Μετά την ανάκτηση των ωαρίων (η οποία συνήθως διαρκεί λιγότερο από 15 λεπτά), καταψύχονται γρήγορα σε υγρό άζωτο ως μέρος μιας διαδικασίας που ονομάζεται υαλοποίηση. Η υαλοποίηση με υγρό άζωτο αυξάνει δραματικά το ποσοστό επιβίωσης των αυγών. Μελέτη του 2009 αποκάλυψε ότι τα αυγά που καταψύχθηκαν μέσω υαλοποίησης είχαν ποσοστό επιβίωσης 91% .

4.Πιθανές δυσκολίες

Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες από την ίδια κιόλας ημέρα. Ωστόσο, το σώμα κάθε γυναίκας είναι διαφορετικό και η εμφάνιση των ακόλουθων συμπτωμάτων μετά την κατάψυξη των ωαρίων είναι εντελώς φυσιολογική και θα μειωθεί με τον χρόνο:

  • Κράμπες και πόνος από τη διαδικασία ανάκτησης των ωαρίων.
  • Φούσκωμα.
  • Αλλαγή διάθεσης ως αποτέλεσμα των ορμονών.

5. Κόστος

Εάν σκέφτεστε να καταψύξετε τα ωάριά σας, είναι καλό να εξοικειωθείτε με το κόστος της διαδικασίας το οποίο ποικίλλει ανάλογα με το σε ποιο κέντρο θα αποφασίσετε να κάνετε τη διαδικασία. Το κόστος ενός κύκλου κατάψυξης ωαρίων στο ιατρείο μας κυμαίνεται από 3.000-3.500 ευρώ ανάλογα με τη περίπτωση κάθε γυναίκας, αφού τα φάρμακα που καταναλώνονται σε κάθε προσπάθεια δεν είναι ίδια. Η συντήρησή τους στοιχίζει 200Ε/έτος. Δυστυχώς, ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει τη διαδικασία κατάψυξης. Σε περίπτωση που έχετε ιδιωτική ασφάλεια, ενημερωθείτε εάν η διαδικασία αυτή συμπεριλαμβάνεται στο συμβόλαιό σας.

6. Συζητήστε το θέμα πριν πάρετε την απόφαση

Όπως η ενημέρωση εκ των προτέρων βοηθάει σε πολλούς τομείς της ζωής μας, έτσι και πριν πάρουμε μία απόφαση για τη διατήρηση της γονιμότητάς μας, είναι βασικό να το συζητήσουμε με τους κατάλληλους ανθρώπους.

Είναι πιθανό (και κατανοητό) να αισθάνεστε μπερδεμένες. Μία συζήτηση με τη γυναικολόγο σας μπορεί να σάς βοηθήσει να κάνετε συγκεκριμένα βήματα τώρα, ώστε να μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για το εάν η κατάψυξη των ωαρίων είναι κάτι που θέλετε να λάβετε υπόψη. Για παράδειγμα, το να μάθετε ποια είναι τα επίπεδα AMH (που υποδηλώνουν το αποθεματικό των ωοθηκών σας) αυτήν τη στιγμή μπορεί να σάς βοηθήσει να προβλέψετε το μέλλον.

Δεν υπάρχει λόγος να μένετε μόνες με τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες σας σχετικά με την κατάψυξη των ωαρίων ή άλλες πτυχές της αναπαραγωγικής διαδικασίας. Είμαστε εδώ για εσάς, διαθέτοντας τόσο την απαραίτητη εμπειρία όσο και τη δέουσα κατανόηση να αναλύσουμε κάθε βήμα ξεχωριστά.