Φυσιολογικό τοκετός

Πρώτο στάδιο του τοκετού

Κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου του τοκετού, οι συσπάσεις καθιστούν τον τράχηλό σας ανοιχτό σταδιακά (διαστολή). Αυτό είναι συνήθως το μακρύτερο στάδιο του τοκετού. Στην αρχή του τοκετού, ο τράχηλος αρχίζει να μαλακώνει, ώστε να μπορεί να ανοίξει. Αυτό ονομάζεται λανθάνουσα φάση και μπορεί να αισθανθείτε ακανόνιστες συσπάσεις. Μπορεί να χρειαστούν πολλές ώρες, ακόμα και ημέρες, πριν να είστε σε εγκατεστημένο τοκετό. Ο τοκετός εγκαθίσταται όταν ο τράχηλος διαστέλλεται σε περισσότερο από 4 εκατοστά και οι κανονικές συσπάσεις τον ανοίγουν .

Κατά τη διάρκεια της λανθάνουσας φάσης, είναι καλή ιδέα να έχετε κάτι να φάτε και να πιείτε, καθώς θα χρειαστείτε την ενέργεια μόλις εγκατασταθεί ο τοκετός. Οι ασκήσεις αναπνοής, το μασάζ και το ζεστό μπάνιο ή το ντους μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου σε αυτό το πρώιμο στάδιο της εργασίας.

Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας

  • οι συστολές σας είναι κανονικές και έρχονται περίπου τρεις  κάθε 10 λεπτά
  • τα νερά σας σπάνε
  • οι συσπάσεις σας είναι πολύ δυνατές και αισθάνεστε ότι χρειάζεστε παυσίπονο
  • ανησυχείτε

Ο τράχηλός σας πρέπει να ανοίξει περίπου 10 εκατοστά για να περάσει το μωρό σας. Αυτό λέγεται ότι είναι πλήρως διασταλμένος. Σε ένα πρώτο τοκετό, ο χρόνος από την έναρξη του εγκατεστημένου τοκετού έως την πλήρη διαστολή είναι συνήθως 6-12 ώρες. Είναι συχνά ταχύτερη στη δεύτερη ή τρίτη εγκυμοσύνη. Όταν φτάσετε στο τέλος του πρώτου σταδίου της εργασίας, μπορεί να αισθανθείτε την ανάγκη να πιέσετε.

Παρακολουθήστε το μωρό σας στο τοκετό

Η ηλεκτρονική παρακολούθηση περιλαμβάνει τη δέσμευση δύο πλαστικών μαξιλαριών στο κοιλιά σας .Αυτά είναι συνδεδεμένα με μια οθόνη που δείχνει τον καρδιακό παλμό του μωρού σας και τις συσπάσεις σας.

Επιτάχυνση του τοκετού

Ο τοκετός μπορεί μερικές φορές να είναι βραδύτερος από τον αναμενόμενο. Αυτό μπορεί να συμβεί αν οι συσπάσεις σας δεν έρχονται αρκετά συχνά ή δεν είναι αρκετά ισχυρές ή εάν το μωρό σας βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Εάν συμβαίνει αυτό υπάρχουν δύο τρόποι για να επιταχύνουμε το τοκετό: σπάσιμο των νερών σας ή χορήγηση ωκυτοκίνης.

Σπάζοντας τα νερά σας

Η διάσπαση της μεμβράνης που περιέχει το υγρό γύρω από το μωρό σας (τα νερά σας) είναι συχνά αρκετή για να κάνει τις συσπάσεις πιο δυνατές και πιο κανονικές. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως τεχνητή ρήξη των μεμβρανών. Αυτό γίνεται κάνοντας ένα μικρό σπάσιμο στη μεμβράνη κατά τη διάρκεια μιας κολπικής εξέτασης. Αυτό μπορεί να κάνει τις συσπάσεις σας να αισθάνονται πιο δυνατές και πιο οδυνηρές.

Χορηγήση ωκυτοκίνης

Αν το σπάσιμο των νερών σας δεν λειτουργήσει μπορεί να προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο που ονομάζεται ωκυτοκίνη για να κάνετε τις συστολές σας ισχυρότερες. Αυτό δίνεται μέσω ενός σταγονιδίου που εισέρχεται σε μια φλέβα, συνήθως στον καρπό ή τον βραχίονά σας. Η ωκυτοκίνη μπορεί να κάνει τις συσπάσεις πιο δυνατές και πιο κανονικές αρκετά γρήγορα.

Δεύτερο στάδιο του τοκετού

Το δεύτερο στάδιο του τοκετού διαρκεί από τη στιγμή που ο τράχηλός σας είναι πλήρως διασταλμένος μέχρι τη γέννηση του μωρού σας.

Βρείτε μια θέση για να γεννήσετε

Η μαία σας θα σας βοηθήσει να βρείτε μια άνετη θέση για να γεννήσετε. Μπορεί να θέλετε να καθίσετε, να σταθείτε στο πλευρό σας, να στέκεστε, να γονατίσετε ή να ξαπλώσετε.

Σπρώξτε το μωρό σας έξω

Όταν ο τράχηλός σας είναι πλήρως διασταλμένος, το μωρό σας θα μετακινηθεί πιο κάτω από το κανάλι γέννησης προς την είσοδο του κόλπου σας. Μπορείτε να πιέσετε κατά τη διάρκεια συσπάσεων κάθε φορά που αισθάνεστε την επιθυμία. Μπορεί να μην αισθάνεστε την επιθυμία να προωθήσετε αμέσως. Αν έχετε επισκληρίδιο, ίσως να μην πάρετε την επιθυμία να πιέσετε καθόλου. Εάν έχετε το πρώτο σας μωρό, αυτή η φάση ώθησης δεν θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από τρεις ώρες. Αν είχατε μωρό πριν, δεν θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από δύο ώρες. Αυτό το στάδιο του τοκετού είναι σκληρή δουλειά, αλλά θα είμαστε δίπλα σας. Ο σύντροφος γέννησης σας μπορεί επίσης να σας υποστηρίξει.

Τι συμβαίνει όταν γεννιέται το μωρό σας

Όταν το κεφάλι του μωρού σας είναι σχεδόν έτοιμο να βγει θα σας ζητήσουμε να σταματήσετε να πιέζετε και να κάνετε μικρές αναπνοές, όπως να φυσάτε μέσα από το στόμα σας. Αυτό γίνεται ώστε το κεφάλι να γεννηθεί αργά και ήπια, δίνοντας στο δέρμα και τους μύες της περιοχής τη δυνατότητα να τεντώσει. Θα σας δοθεί τοπική αναισθητική ένεση για να προκαλέσετε μούδιασμα της περιοχής πρώτα. Μόλις γεννηθεί το κεφάλι του μωρού σας, το μεγαλύτερο μέρος της σκληρής δουλειάς έχει τελειώσει. Το υπόλοιπο σώμα γεννιέται συνήθως κατά τη διάρκεια των επόμενων ενός ή δύο συσπάσεων. Συνήθως θα είστε σε θέση να κρατήσετε το μωρό σας αμέσως μετά τη γέννηση και να το θηλάσετε το μωρό σας όπως σας αρέσει. Στην ιδανική περίπτωση, το μωρό σας θα έχει την πρώτη του τροφή μέσα σε μία ώρα από τη γέννηση.

Τρίτο στάδιο του τοκετού

Το τρίτο στάδιο της εργασίας συμβαίνει μετά τη γέννηση του μωρού σας, όταν η μήτρα σας συστέλλεται και ο πλακούντας βγαίνει από τον κόλπο σας.