Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα ορίζεται όταν ένα ζευγάρι δεν μπορεί να επιτύχει σύλληψη παρά το τακτικό σεξ χωρίς προφύλαξη. Περίπου το 84% των ζευγαριών θα συλλάβουν φυσιολογικά μέσα σε ένα χρόνο, εάν κάνουν τακτική σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία (κάθε 2 ή 3 ημέρες) ενώ περίπου 1 στα 7 ζευγάρια ενδέχεται να δυσκολευτεί να συλλάβει.

Για ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν για περισσότερα από 2 χρόνια χωρίς επιτυχία, η πιθανότητα να συμβεί αυτό με φυσικό τρόπο μέσα στον επόμενο χρόνο είναι 1 στις 4 ή λιγότερο.

Λαμβάνοντας βοήθεια

Μερικά ζευγάρια συλλαμβάνουν γρήγορα, αλλά για άλλους μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν δεν έχετε συλλάβει μετά από ένα χρόνο προσπάθειας. Μάλιστα, γυναίκες ηλικίας 36 ετών και άνω και οποιοσδήποτε γνωρίζει ήδη ότι μπορεί να έχει προβλήματα γονιμότητας, θα πρέπει να δουν τον γιατρό τους νωρίτερα. Οι περιπτώσεις αυτές μπορούν να ελέγξουν για κοινές αιτίες προβλημάτων γονιμότητας και να προτείνουν θεραπείες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Η υπογονιμότητα συνήθως διαγιγνώσκεται μόνο όταν ένα ζευγάρι δεν έχει καταφέρει να συλλάβει μετά από ένα χρόνο προσπάθειας.

Υπάρχουν 2 τύποι υπογονιμότητας:

  • πρωτογενής υπογονιμότητα – όπου κάποιος που δεν έχει συλλάβει ποτέ παιδί στο παρελθόν και έχει δυσκολία να συλλάβει
  • δευτερογενής υπογονιμότητα – όταν κάποιος είχε 1 ή περισσότερες εγκυμοσύνες στο παρελθόν, αλλά δυσκολεύεται να συλλάβει ξανά

Αντιμετώπιση της υπογονιμότητας
Η προσφερόμενη θεραπεία θα εξαρτηθεί από το τι προκαλεί τα προβλήματα γονιμότητας. Οι θεραπείες γονιμότητας περιλαμβάνουν:

  • ιατρική θεραπεία για έλλειψη τακτικής ωορρηξίας
  • χειρουργικές επεμβάσεις, όπως θεραπεία για ενδομητρίωση, αποκατάσταση των σαλπιγγών ή αφαίρεση ουλών (συμφύσεων) εντός της μήτρας ή της κοιλιακής κοιλότητας
  • υποβοηθούμενη σύλληψη όπως η ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) ή η εξωσωματική γονιμοποίηση
    Είναι σημαντικό να επιλέξετε προσεκτικά ποιος θα σας καθοδηγήσει.

    Τι προκαλεί τη στειρότητα;
    Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες υπογονιμότητας και τα προβλήματα μπορεί να επηρεάσουν και τους δύο συντρόφους. Ωστόσο, στο ένα τέταρτο των περιπτώσεων δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί η αιτία. Οι πιο κοινές αιτίες της υπογονιμότητας περιλαμβάνουν:

    • έλλειψη τακτικής ωορρηξίας (η μηνιαία απελευθέρωση ωαρίου)
    • κακής ποιότητας σπέρμα
    • φραγμένες ή κατεστραμμένες σάλπιγγες
    • νοσήματα του ανοσοποιητικού συστήματος
    • ενδομητρίωση, όπου ο ιστός που συμπεριφέρεται όπως η επένδυση της
      μήτρας (το ενδομήτριο) βρίσκεται έξω από τη μήτρα

      Παράγοντες κινδύνου
      Υπάρχουν επίσης αρκετοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Αυτοί περιλαμβάνουν:

      • ηλικία: η γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία
      • βάρος: το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία (έχοντας ΔΜΣ 30 και άνω) μειώνει τη γονιμότητα. Στις γυναίκες, το υπερβολικό ή σοβαρό λιποβαρές μπορεί να επηρεάσει την ωορρηξία
      • σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ): πολλά ΣΜΝ, συμπεριλαμβανομένων των χλαμυδίων, μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα
      • κάπνισμα: το κάπνισμα (συμπεριλαμβανομένου του παθητικού καπνίσματος) επηρεάζει την πιθανότητα σύλληψης και μπορεί να μειώσει την ποιότητα του σπέρματος.
      • αλκοόλ: η ασφαλέστερη προσέγγιση είναι να μην πίνετε καθόλου αλκοόλ για να περιορίσετε τους κινδύνους για το μωρό σας στο ελάχιστο. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος (οι επικεφαλής ιατροί για το Ηνωμένο Βασίλειο συνιστούν στους ενήλικες να μην πίνουν περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, το οποίο θα πρέπει να κατανέμεται ομοιόμορφα σε 3 ημέρες ή περισσότερο)
          • περιβαλλοντικοί παράγοντες: η έκθεση σε ορισμένα φυτοφάρμακα, διαλύτες και μέταλλα έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη γονιμότητα, ιδιαίτερα στους άνδρες
          • άγχος: μπορεί να επηρεάσει τη σχέση με τον σύντροφό σας και να προκαλέσει απώλεια της σεξουαλικής ορμής. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το στρες μπορεί επίσης να επηρεάσει την ωορρηξία και την παραγωγή σπέρματος

          Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι τα καφεϊνούχα ποτά, όπως το τσάι, ο καφές και τα κόλα, σχετίζονται με προβλήματα γονιμότητας.

          Το θέμα της υπογονιμότητας είναι κάτι που απασχολεί πολλούς ανθρώπους, ειδικά στις μέρες μας που τα ποσοστά έχουν αυξηθεί. Ωστόσο, με την κατάλληλη υποστήριξη και τη σωστή καθοδήγηση είναι κάτι που πλέον στην εποχή μας αντιμετωπίζεται σε μεγάλο βαθμό.