Αντισύλληψη μετά τον τοκετό

Μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό σας ενώ βρίσκεστε στη φάση της λοχείας, ωστόσο η αντισύλληψη είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείτε, εάν θέλετε να καθυστερήσετε ή να αποφύγετε μια άλλη εγκυμοσύνη. Πολλές μη προγραμματισμένες εγκυμοσύνες συμβαίνουν τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό. Είναι πιθανό να μείνετε ξανά έγκυος πολύ σύντομα μετά τη γέννηση ενός μωρού, ακόμα κι αν θηλάζετε ή αν η περίοδος σας δεν έχει επανέλθει. Για αυτόν τον λόγο η σωστή ενημέρωση της λεχώνας είναι απαραίτητη ώστε προγραμματίσει εκείνη την επόμενη εγκυμοσύνη όταν και αν αυτή το επιθυμεί.

Πότε ξαναρχίζει η περίοδος μετά τον τοκετό;

Εάν ΔΕΝ ΘΗΛΑΖΕΤΕ το νωρίτερο που μπορεί να επιστρέψει η περίοδός σας είναι έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση το παιδιού.

ΕΑΝ ΘΗΛΑΖΕΤΕ δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς πότε θα έρθει η περίοδος. Η ωορρηξία (άρα και η έναρξη περιόδου) μπορεί να συμβεί όταν ο θηλασμός δεν είναι αποκλειστικός ή είναι πιο αραιός.

Μπορώ να μείνω έγκυος χωρίς να έχω περίοδο;

Ναι. Μπορείτε να μείνετε έγκυος πριν από την επιστροφή της περιόδου σας επειδή η ωορρηξία (όταν δηλαδή η ωοθήκη απελευθερώνει ένα ωάριο) εμφανίζεται περίπου δύο εβδομάδες πριν έρθει η περίοδός σας. Αυτό το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί.

Ισχύει πως όταν θηλάζεις δεν μπορείς να μείνεις έγκυος;

Ο θηλασμός προσφέρει αντισύλληψη αλλά έχει προϋποθέσεις. Αυτές είναι οι εξής:

1) Να μην σας έχει έρθει περίοδος

2)Το μωρό σας να είναι μικρότερο από 6 μηνών και

3) Να θηλάζετε αποκλειστικά.

Όταν τα παραπάνω τηρούνται η πιθανότητα μίας εγκυμοσύνης είναι 2%.

Πόσο σύντομα πρέπει να χρησιμοποιήσω αντισύλληψη;

Πρέπει να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αντισύλληψη από τρεις εβδομάδες (21 ημέρες) μετά το τοκετό. Μην περιμένετε να επιστρέψει η περίοδος σας ή έως ότου κάνετε τον γυναικολογικό σας έλεγχο καθώς εντωμεταξύ μπορεί να μείνετε έγκυος .

Ποιες μεθόδους αντισύλληψης μπορώ να χρησιμοποιήσω μετά από τον τοκετό;

Δεν είναι όλες οι μέθοδοι αντισύλληψης ασφαλείς για όλες τις γυναίκες, για παράδειγμα, εάν πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Πρέπει να συζητήσετε με τη/τον γιατρό σας ποια μέθοδος είναι κατάλληλη για εσάς, ανάλογα με το ιστορικό σας.

Επιλογές αντισύλληψης μετά τη γέννα:

  1. Φυσικός οικογενειακός προγραμματισμός (αποφυγή γόνιμων ημερών ή απόσυρση): Ο φυσικός οικογενειακός προγραμματισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή αλλά έχει μεγάλο ποσοστό αποτυχίας, αφού είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε θα γίνει ωορρηξία μετά τον τοκετό ή όταν θηλάζετε.
  2. Το συνδυασμένο χάπι (αντισυλληπτικά): Εάν δεν θηλάζετε τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χάπι μόνο έξι εβδομάδες μετά από τη γέννα. Εάν θηλάζετε τότε μπορείτε να ξεκινήσετε 6 μήνες μετά τον τοκετό.
  3. Το χάπι μόνο με προγεστογόνο (mini pill): Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε είτε θηλάζετε είτε δεν θηλάζετε, 3 βδομάδες μετά τον τοκετό.
  4. Ενδομήτριο σπιράλ: Μπορεί να τοποθετηθεί εντός 48 ωρών από τη γέννα ή 4 βδομάδων μετά τον τοκετό.
  5. Ανδρικό & γυναικείο προφυλακτικό: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη στιγμή που η/ο γυναικολόγος σας θα επιτρέψει να έχετε επαφές.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω επείγουσα αντισύλληψη μετά τη γέννα;

Ναι. Εάν έχετε σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία, αφού το μωρό είναι τριών εβδομάδες (21 μέρες), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επείγουσα αντισύλληψη ή χάπια έκτακτης ανάγκης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ενδομήτριο σπιράλ έκτακτης ανάγκης από 28 ημέρες. Εάν θηλάζετε, η χρήση του χαπιού «της επόμενης μέρας» δεν θα βλάψει το μωρό ούτε θα επηρεάσει το μητρικό γάλα. Εάν έχετε κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις και το μωρό είναι κάτω των τριών εβδομάδων, δεν θα μείνετε έγκυος. Η επείγουσα αντισύλληψη δε θα πρέπει να είναι η μέθοδος αντισύλληψης για μία γυναίκα – πρόκειται μόνο για λύση ανάγκης.

Σε κάθε περίπτωση, στη λοχεία η γυναίκα χρειάζεται κοντά τη/τον γιατρό της για να συζητήσουν πληθώρα θεμάτων ώστε όλα τα βήματα να γίνουν ομαλά. Μέρος αυτών είναι και η επιστροφή στην ενεργό σεξουαλική ζωή και συνεπώς η αντισύλληψη. Το ιστορικό της κάθε γυναίκας αλλά και οι αποφάσεις της για τη συνέχεια της οικογένειας καθιστούν απαραίτητη τη συμβουλή του ιατρού για τις κατά περίπτωση υπάρχουσες εναλλακτικές.