Μπορούν ορισμένα τρόφιμα να προκαλέσουν τοκετό;

Τρόφιμα που βοηθούν στην έναρξη τοκετού

Φτάνοντας προς τις 40 εβδομάδες και το τέλος της εγκυμοσύνης σας, μπορεί να είστε πρόθυμες να δοκιμάσετε σχεδόν οτιδήποτε για να επισπεύσετε τον τοκετό σας. Εκεί λοιπόν, ξεκινάει η αναζήτηση για τροφές που μπορεί να σας βοηθήσουν στην έναρξη τοκετού.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια θαυματουργή τροφή που θα προκαλέσει τον τοκετό, τουλάχιστον όσον αφορά την ιατρική επιστήμη. Πολλές από τις τροφές που φημολογούνται ότι προκαλούν τοκετό, ευθύνονται για  γαστρεντερικές διαταραχές ή διάρροιες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν κράμπες και συσπάσεις στην μήτρα, που βρίσκεται μπροστά από το έντερο.

Εάν το σώμα σας και το μωρό σας, είναι έτοιμα να ξεκινήσουν τον τοκετό, οι κράμπες και οι συσπάσεις που προκαλούνται από τις γαστρεντερικές διαταραχές μπορεί να ξεκινήσουν τη διαδικασία πιο γρήγορα. Ίσως όμως σας προκαλέσουν παρενέργειες που κυμαίνονται από άβολες (ώρες στο μπάνιο) έως και επικίνδυνες (αφυδάτωση). Επομένως, προτού δοκιμάσετε οποιαδήποτε τροφή, βότανο ή συμπλήρωμα που υποτίθεται ότι βοηθάει στον τοκετό, μιλήστε με την μαία σας. Ενώ η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να φαίνεται ως ένας ασφαλής, φυσικός τρόπος πρόκλησης τοκετού, ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να έχουν δυσάρεστη ή μη ασφαλή επίδραση.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Καστορέλαιο

Έρευνες έχουν δείξει ότι το καστορέλαιο μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις στη μήτρα, ενώ αυτή η λαϊκή μέθοδος για την έναρξη του τοκετού έχει χρησιμοποιηθεί για γενιές, οι γιατροί είναι λιγότερο πιθανό να το συστήσουν σήμερα λόγω της έντονης καθαρτικής του δράσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ενόχληση στο έντερο και αφυδάτωση.

  • Έλαιο νυχτολούλουδου

Μια πρόσφατη κλινική δοκιμή διαπίστωσε ότι το έλαιο νυχτολούλουδου δεν ήταν αποτελεσματικό στην πρόκληση τοκετού. Ωστόσο, ορισμένοι επαγγελματίες μπορεί να συστήσουν τη λήψη ελαίου νυχτολούλουδου για να βοηθήσουν στην έναρξη του τοκετού. Γιατί; Το έλαιο νυχτολούλουδου περιέχει ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ, πρόδρομο των προσταγλανδινών. Οι προσταγλανδίνες, που βρίσκονται επίσης στο σπέρμα, είναι ουσίες που μοιάζουν με ορμόνες και βοηθούν στην ωρίμανση του τραχήλου της μήτρας κατά την προετοιμασία για τον τοκετό- ένας λόγος για τον οποίο το σεξ θεωρείται ως ένας φυσικός τρόπος πρόκλησης τοκετού.

  • Κόκκινο τσάι από φύλλα βατόμουρου

Το τσάι από φύλλα κόκκινου βατόμουρου έχει ειπωθεί ότι ενισχύει τη ροή του αίματος στη μήτρα και ως εκ τούτου προκαλεί συσπάσεις. Καμία μελέτη δεν έχει αποδείξει αυτούς τους ισχυρισμούς.

  • Ανανάς

Μπορεί να έχετε διαβάσει ότι η κατανάλωση ενός ολόκληρου ανανά μπορεί να προκαλέσει τοκετό λόγω του ενζύμου βρωμελίνη, το οποίο πιστεύεται ότι βοηθά στην ωρίμανση του τραχήλου της μήτρας και προκαλεί συσπάσεις. Και πάλι, αυτή η θεωρία δεν έχει ακόμη υποστηριχθεί από κλινικά στοιχεία. Πολύ λίγες μελέτες εξέτασαν την κατανάλωση ανανά ή την κατανάλωση χυμού ανανά ως μέθοδο πρόκλησης τοκετού, αλλά η μικρή έρευνα που υπάρχει υποδηλώνει ότι μόνο το εκχύλισμα ανανά μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις όταν εφαρμόζεται απευθείας σε δείγματα ιστού – όχι όταν καταναλώνεται.

  • Πικάντικα φαγητά

Τα πικάντικα φαγητά μπορεί  να ερεθίσουν το έντερό σας, όπως το καστορέλαιο, και μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις στη μήτρα. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία. Μέχρι σήμερα, μόνο μία μελέτη έχει βρει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πικάντικων φαγητών και του τοκετού – αλλά αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε μόνο στους πρόωρους τοκετούς. Το να καταναλώνετε καυτερά φαγητά δεν έχει ακόμα αποδειχθεί ότι βοηθάει στον τοκετό για μια έγκυο γυναίκα στις 40 εβδομάδες ή μετά. Ένα πράγμα που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει το πικάντικο φαγητό είναι οι καούρες – που ενδεχομένως ήδη έχετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  • Χουρμάδες

Σε μια μικρή μελέτη, οι γυναίκες που έτρωγαν έξι χουρμάδες την ημέρα, τον μήνα πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού( Π.Η.Τ) είχαν περισσότερες πιθανότητες έναρξης τοκετού και μεγαλύτερη διαστολή του τραχήλου της μήτρας όταν εισήχθησαν στο μαιευτήριο. Μια πιο πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση χουρμάδων δεν έχει καμία επίδραση στην έναρξη του τοκετού, αλλά μπορεί να βοηθήσει σε μεταγενέστερα στάδια του τοκετού. Οι χουρμάδες είναι φυσικά πλούσιοι σε φυτικές ίνες και μια ξαφνική αύξηση της ποσότητας των φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει κράμπες και πεπτικά προβλήματα, επομένως είναι πιθανό η επίδραση της κατανάλωσης επιπλέον χουρμάδων κάθε μέρα να είναι παρόμοια με την επίδραση της κατανάλωσης πολλών πικάντικων τροφών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, όσα προαναφέρθηκαν είναι απλώς συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν αλλά θα πρέπει να δίδονται στις έγκυες γυναίκες από την μαία. Δεν θα πρέπει να λαμβάνονται αυτοβούλως. Είναι σημαντικό το μωρό σας να αποφασίσει πότε θα γεννηθεί! Η προετοιμασία για τον τοκετό μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα, ασκήσεις, δουλειές σπιτιού, σεξ, χορό.

Κατερίνα Ζαρίμη, Μαία