ΣΜΝ: τριχομονίαση

Η τριχομονίαση είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (STI) που προκαλείται από ένα μικρό παράσιτο που ονομάζεται Trichomonas vaginalis (TV). Τα συμπτώματα αναπτύσσονται εντός ενός μήνα από τη μόλυνση υπάρχουν όμως έως και 50% των νοσούντων που δεν θα τα εμφανίσουν ποτέ (αν και μπορούν να μεταδώσουν τη λοίμωξη σε άλλους).Τα συμπτώματα της τριχομονίασης είναι παρόμοια με εκείνα πολλών άλλων σεξουαλικών μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ), επομένως μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να διαγνωστεί.

Συμπτώματα στις γυναίκες

  • ανώμαλη κολπική έκκριση που μπορεί να έχει παχύ, λεπτό ή αφρώδες χρώμα και κιτρινοπράσινο χρώμα και είναι δύσοσμη (οσμή ψαριού)
  • πόνος, πρήξιμο και φαγούρα γύρω από τον κόλπο – μερικές φορές γύρω και από τους εσωτερικούς μηρούς
  • πόνος ή δυσφορία στην ούρηση ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής

  Συμπτώματα στους άνδρες

  • πόνος κατά την ούρηση ή κατά την εκσπερμάτιση
  • λεπτό, λευκό έκκριμα από το πέος
  • πόνος, πρήξιμο και ερυθρότητα γύρω από τη κεφάλι του πέους

Διάγνωση

Η τριχομονίαση μπορεί συνήθως να διαγνωστεί μετά από εξέταση των γεννητικών οργάνων και εργαστηριακή δοκιμή που πραγματοποιείται σε επίχρισμα που λαμβάνεται από τον κόλπο ή το πέος. Εάν το τεστ δείξει ότι έχετε τριχομονίαση, είναι απαραίτητο, εκτός από εσάς, να λάβει αγωγή τόσο ο τρέχον σεξουαλικός σας σύντροφος όσο και τυχόν άλλοι πρόσφατοι σύντροφοι, καθώς τα συμπτώματα που σας οδήγησαν στην εξέταση μπορεί να εμφανιστούν έως και σχεδόν έναν μήνα μετά την έκθεση στο μικρόβιο.

Η τριχομονίαση αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή και συγκεκριμένα με χάπια που λαμβάνονται από το στόμα. Δεν συνιστάται η κατανάλωση αλκοόλ εντός 24 ωρών από τη λήψη της αγωγής. Άτομα που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για τριχομονίαση μπορούν να ξανακολλήσουν το μικρόβιο. Μάλιστα, περίπου 1 στα 5 άτομα μολύνονται ξανά μέσα σε 3 μήνες μετά τη θεραπεία. Για να αποφευχθεί η επαναμόλυνση, όλοι οι σεξουαλικοί σύντροφοι πρέπει να λάβουν ταυτόχρονα αγωγή. Περιμένετε να κάνετε σεξ ξανά μέχρι να θεραπευτούν όλοι και τυχόν συμπτώματα να εξαφανιστούν (συνήθως περίπου μια εβδομάδα μετά το πέρας της αγωγής). Ελέγξτε σε 3 μήνες για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε μολυνθεί ξανά ή και νωρίτερα, εάν τα συμπτώματά σας επανέλθουν

Πώς μπορώ να προστατευτώ

Όταν είστε σεξουαλικά ενεργός, μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα πράγματα για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης τριχομονίασης:

  • Να είστε σε μονογαμική σχέση με έναν σύντροφο που έχει εξεταστεί και έχει αρνητικά αποτελέσματα ΣΜΝ.
  • Χρησιμοποιήστε προφυλακτικά με τον σωστό τρόπο, κάθε φορά που κάνετε σεξ.
  • Μια άλλη προσέγγιση είναι να μιλήσετε για τον πιθανό κίνδυνο ΣΜΝ προτού κάνετε σεξ με έναν νέο σύντροφο. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να κάνετε ενημερωμένες επιλογές σχετικά με το επίπεδο κινδύνου που αισθάνεστε άνετα με τη σεξουαλική σας ζωή.

Όπως και για κάθε άλλο ζήτημα, η ενημέρωση δεν είναι ταμπού. Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχετε ερωτήσεις σχετικά με την τριχομονίαση ή οποιαδήποτε άλλη ΣΜΝ, επικοινωνήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.