Κολύμπι και περίοδος

«Καλοκαίρι» στο μυαλό των περισσότερων σημαίνει ξεγνοιασιά, μπάνιο, μαγιό, χαλάρωση. Κάποιες γυναίκες όμως φαίνεται ακόμα να δυσκολεύονται να συνδυάσουν την περίοδο με τις βουτιές στα όμορφα νερά της χώρας μας. Ωστόσο, αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία από τη γυναικολόγο σας, δεν υπάρχει λόγος η περίοδος να σας εμποδίζει από το να απολαύσετε μια μέρα στην παραλία ή την πισίνα. Στην πραγματικότητα, το κολύμπι ενώ έχετε περίοδο μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις κράμπες και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. Άλλωστε, οι γυναίκες κολυμπούν από αμνημονεύτων χρόνων. Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε για να κολυμπάτε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας:.

Τοποθετήστε ένα ταμπόν ή ένα κύπελλο περιόδου πριν κολυμπήσετε. Αν και το κολύμπι μπορεί να μειώσει προσωρινά τη ροή, ένα ταμπόν ή κύπελλο θα κρατήσει οποιαδήποτε ροή. Επίσης, ειδικά σε μια πισίνα, δεν είναι υγιεινό να κολυμπάτε χωρίς να εισάγετε πρώτα ταμπόν ή κύπελλο περιόδου. Εάν δεν είστε ακόμα άνετες με αυτά τα αντικείμενα, καλό θα ήταν να δοκιμάσετε να τα χρησιμοποιήσετε στο σπίτι πριν πάτε για κολύμπι.

Ταμπόν: Εάν έχετε συνηθίσει να φοράτε ταμπόν, είναι ιδανικά για κολύμπι. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τυχόν διαρροή, καθώς επεκτείνονται (φουσκώνουν) όσο είναι απαραίτητο για να ταιριάζουν στο σώμα σας. Φροντίστε να κρύψετε το κορδόνι τοποθετώντας το στο κάτω μέρος του μαγιό σας. Θυμηθείτε να αλλάζετε το ταμπόν σας κάθε λίγες ώρες εάν έχετε μεγάλη ροή και να μην το φοράτε ποτέ για περισσότερο από οκτώ ώρες.

Κύπελλα: Παρότι τα κύπελλα της περιόδου δεν χρησιμοποιούνται τόσο συχνά όσο τα ταμπόν (ακόμα), εισάγονται στον κόλπο και κάθονται στη βάση του για να συλλέξουν το αίμα της περιόδου έως και δέκα ώρες, ανάλογα με τη ροή. Ακριβώς όπως το ταμπόν, το κύπελλο περιόδου είναι λειτουργικά αόρατο.

Σερβιέτα: Δεν συνιστάται το κολύμπι με σερβιέτα καθότι, μόλις μπείτε στο νερό, θα βραχεί, θα φουσκώσει και θα βαρύνει, ενδεχομένως να ξεκολλήσει και σίγουρα δεν θα μπορεί να απορροφήσει τυχόν διαρροή. Μπορεί στην καθημερινότητα να σας εξυπηρετεί, αλλά στις συγκεκριμένες συνθήκες θα είναι μάλλον άβολη.

Φέρτε επιπλέον προμήθειες. Εάν φοράτε ταμπόν, ίσως χρειαστεί να κάνετε μερικές αλλαγές καθ’ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πάρτε παραπάνω προμήθειες από ό,τι νομίζετε ότι θα χρειαστείτε, σε περίπτωση που αποφασίσετε να απολαύσετε την ημέρα και να μείνετε λίγο περισσότερο.
Εάν φοράτε ταμπόν σε μέρα με έντονη ροή, αλλάξτε το κάθε τρεις με τέσσερις ώρες.
Εάν φοράτε κύπελλο περιόδου, πιθανότατα δεν θα πρέπει να ανησυχείτε αφού μπορεί να μείνει έως και 10 ώρες. Ωστόσο, φέρνοντας ένα επιπλέον μόνο σε περίπτωση που χρειαστεί θα σας κάνει να αισθάνεστε πιο άνετα.

Αγνοήστε τους μύθους σχετικά με το κολύμπι κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Υπάρχουν πολλοί μύθοι όταν πρόκειται για την περίοδό σας. Μην ακούτε αυτούς που λένε ότι το κολύμπι στη διάρκεια της περιόδου σας είναι ανθυγιεινό. Τα ταμπόν δεν απορροφούν υπερβολικές ποσότητες νερού κατά το κολύμπι. (Αν το έκαναν, οι Ολυμπιακοί κολυμβητές και οι δύτες της SCUBA δεν θα χρησιμοποιούσαν ταμπόν).
Δεν θα «κρυώσει» η κοιλιά σας, ούτε θα κοπεί η περίοδος. Μπορεί να μειωθεί η ροή, αλλά αυτό δεν είναι παθολογικό. Επίσηςμ δεν θα πάθετε μόλυνση επειδή κολυμπήσατε ενώ έχετε περίοδο, εφόσον ακολουθείτε του κανόνες υγιεινής. Αποφύγετε τα παγωμένα νερά και – φυσικά! – τα μολυσμένα νερά, όπως θα κάνατε ούτως ή άλλως για να μην ρισκάρετε μολύνσεις που θα σας ταλαιπωρήσουν.

Φορέστε ένα πιο σκούρο μαγιό εάν ανησυχείτε για διαρροή. Παρόλο που το αίμα δεν είναι πιθανό να διαρρεύσει στο κάτω μέρος του μπικίνι σας εάν έχετε τοποθετήσει σωστά το ταμπόν ή το κύπελλο περιόδου, μπορεί να νιώσετε πιο άνετα φορώντας ένα μαγιό πιο σκούρου χρώματος και ετοιμαστείτε για μια διασκεδαστική μέρα στη θάλασσα.

Προστατέψτε τον εαυτό σας από φουσκώματα και κράμπες. Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος να αισθάνεστε απόλυτα φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τυχόν κράμπες ή φούσκωμα που μπορεί να αντιμετωπίσετε. Αποφύγετε τηγανητά, αλμυρά ή γενικά ανθυγιεινά τρόφιμα, μαζί με καφεΐνη. Εάν πονάτε, πάρτε ένα παυσίπονο για να ανακουφίσει τα συμπτώματά σας. Μερικές φορές, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι απλά να μπείτε στο νερό και να ξεχάσετε τον πόνο που αισθάνεστε.

Κι επειδή μάλλον θα αναρωτιέστε αν πρέπει να είναι μία γυναίκα σεξουαλικά ενεργή για να χρησιμοποιήσει το tampon ή το κύπελλο περιόδου η απάντηση είναι: ΟΧΙ. Με τη σωστή ενημέρωση από τη γυναικολόγο της και λίγη υπομονή, κάθε γυναίκα που έχει αδιαθετήσει μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα προϊόντα. Η έμμηνος ρήση ή αλλιώς περίοδος είναι μια φυσική διαδικασία που πρέπει να σας κάνει να είστε υπερήφανες που είστε γυναίκα και όχι να σας δυσκολεύει κάθε μήνα!