Ινομυώματα μήτρας

Τα ινομυώματα είναι μη καρκινικοί, καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται μέσα ή γύρω από τη μήτρα. Οι όγκοι αυτοί αποτελούνται από μυϊκό και ινώδη ιστό και ποικίλουν σε μέγεθος. Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι έχουν ινομυώματα, επειδή δεν έχουν συμπτώματα. Οι γυναίκες που έχουν συμπτώματα (περίπου 1 στις 3) μπορεί να βιώσουν:

  • βαριές ή επώδυνες περιόδους
  • κοιλιακό άλγος
  • πόνο χαμηλά στην πλάτη
  • συχνή ανάγκη ούρησης
  • δυσκοιλιότητα
  • πόνο ή δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ

Σε σπάνιες περιπτώσεις, άλλες επιπλοκές που προκαλούνται από ινομυώματα μπορεί να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη ή να προκαλέσουν στειρότητα. Καθώς τα ινομυώματα συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα, μερικές φορές διαγιγνώσκονται τυχαία κατά τη διάρκεια μιας συνήθους γυναικολογικής εξέτασης.

Γιατί αναπτύσσονται τα ινομυώματα:

Η ακριβής αιτία των ινομυωμάτων είναι άγνωστη, αλλά έχουν συνδεθεί με την ορμόνη οιστρογόνο. Το οιστρογόνο είναι η θηλυκή αναπαραγωγική ορμόνη που παράγεται από τις ωοθήκες (τα θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα). Τα ινομυώματα συνήθως αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών μιας γυναίκας (από την ηλικία των 16 έως 50 ετών), όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι τα υψηλότερα. Τείνουν να συρρικνώνονται όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι χαμηλά, όπως μετά την εμμηνόπαυση, οπότε και σταματούν οι μηνιαίες περίοδοι μιας γυναίκας. Τα ινομυώματα είναι κοινά, με περίπου 1 στις 3 γυναίκες να τα αναπτύσσουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Συχνά εμφανίζονται σε γυναίκες ηλικίας 30 έως 50 ετών. Τα ινομυώματα πιστεύεται ότι αναπτύσσονται συχνότερα στις γυναίκες καταγωγής Αφρικής-Καραϊβικής. Συμβαίνουν, επίσης, συχνότερα στις υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες, επειδή το υπερβολικό βάρος αυξάνει το επίπεδο των οιστρογόνων στο σώμα.

Τύποι ινομυωμάτων

Τα ινομυώματα μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε στη μήτρα και να διαφέρουν σημαντικά σε μέγεθος. Ορισμένα μπορεί να είναι στο μέγεθος ενός μπιζελιού, ενώ άλλα μπορεί να έχουν το μέγεθος ενός πεπονιού.

Οι κύριοι τύποι ινομυωμάτων είναι:

  • Ενδομυϊκά ινομυώματα: ο πιο κοινός τύπος ινομυωμάτων, που αναπτύσσονται στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας
  • Υπορογόνια ινομυώματα: ινομυώματα που αναπτύσσονται έξω από το τοίχωμα της μήτρας ,στη λεκάνη, και μπορούν να γίνουν πολύ μεγάλα
  • Υποβλεννογόνια ινομυώματα: ινομυώματα που αναπτύσσονται στο στρώμα των μυών, κάτω από την εσωτερική επένδυση της μήτρας και αναπτύσσονται στην κοιλότητα της μήτρας

Θεραπεία των ινομυωμάτων

Τα ινομυώματα δεν χρειάζεται να θεραπευθούν εάν δεν προκαλούν συμπτώματα. Με την πάροδο του χρόνου, συχνά θα συρρικνωθούν και θα εξαφανιστούν χωρίς θεραπεία, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση. Εάν έχετε τα συμπτώματα που προκαλούνται από ινομυώματα, συνήθως συνιστώνται πρώτα φάρμακα που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ή η χειρουργική αφαίρεση. Αυτό γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις λαπαροσκοπικά και πολύ σπάνια με λαπαροτομία. Στη περίπτωση που είναι ένα μικρό υποβλενογόνιο ινομύωμα, η αφαίρεση μπορεί να γίνει και υστεροσκοπικά, δηλαδή μπαίνοντας κολπικά και αφαιρώντας το μέσα από τη μήτρα υπό την καθοδήγηση κάμερας.