Γονόρροια (ΣΜΝ)

Η γονόρροια είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ) που προκαλείται από βακτήρια που ονομάζονται Neisseria gonorrhoeae ή γονόκοκκος.

Πώς μεταδίδεται η γονόρροια

Τα βακτήρια που προκαλούν τη γονόρροια βρίσκονται κυρίως στις εκκρίσεις από το πέος και στο κολπικό υγρό.

Η γονόρροια μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων μέσω:

  • κολπικού, στοματικού ή πρωκτικού σεξ χωρίς προστασία
  • κοινή χρήση δονητών ή άλλων σεξουαλικών παιχνιδιών που δεν έχουν πλυθεί ή καλυφθεί με νέο προφυλακτικό κάθε φορά που χρησιμοποιούνται

Τα βακτήρια μπορούν να μολύνουν την είσοδο της μήτρας (τράχηλο), τον σωλήνα που διοχετεύει τα ούρα έξω από το σώμα (ουρήθρα), το ορθό και, λιγότερο συχνά, τον λαιμό ή τα μάτια. Η παρουσία του σπέρματος δεν είναι απαραίτητη.
 
Η μόλυνση μπορεί επίσης να μεταδοθεί από μια έγκυο γυναίκα στο μωρό της. Εάν είστε έγκυος και μπορεί να έχετε γονόρροια, είναι σημαντικό να υποβληθείτε σε εξετάσεις και να λάβετε θεραπεία πριν γεννηθεί το μωρό σας. Χωρίς θεραπεία, η γονόρροια μπορεί να προκαλέσει μόνιμη τύφλωση σε ένα νεογέννητο μωρό.

Η γονόρροια δεν μεταδίδεται με φιλιά, αγκαλιές, πισίνες, καθίσματα τουαλέτας ή κοινά μπάνια, πετσέτες, φλιτζάνια, πιάτα ή μαχαιροπίρουνα. Τα βακτήρια δεν μπορούν να επιβιώσουν έξω από το ανθρώπινο σώμα για πολύ.

Συμπτώματα γονόρροιας
Τα τυπικά συμπτώματα της γονόρροιας περιλαμβάνουν μια πυκνή πράσινη ή κίτρινη έκκριση από τον κόλπο ή το πέος, πόνο κατά την ούρηση και, στις γυναίκες, αιμορραγία μεταξύ των περιόδων.
Ωστόσο, περίπου 1 στους 10 μολυσμένους άνδρες και σχεδόν οι μισές μολυσμένες γυναίκες δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.
Σε άνδρες η λοίμωξη εκδηλώνεται με συμπτώματα ουρηθρίτιδας όπως η δυσουρία και οι ουρηθρικές εκκρίσεις και σε σοβαρές περιπτώσεις με συμπτώματα επιδιδυμίτιδας.
Στις γυναίκες η λοίμωξη των γεννητικών οργάνων είναι συχνά ασυμπτωματική. Σε συμπτωματικές γυναίκες τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσουρία, κολπικές εκκρίσεις, κοιλιακό άλγος και συχνομμηνόρροια. Συχνά η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει πρωκτίτιδα και φαρυγγίτιδα. Χωρίς θεραπεία η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και ιδιαίτερα στις γυναίκες, όπως η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, αποβολές στο πρώτο τρίμηνο, εξωμήτρια εγκυμοσύνη και στειρότητα. Η λοίμωξη από N. gonorrhoeae διευκολύνει τη μετάδοση της λοίμωξης από HIV.
Εάν έχετε κάποιο από τα συμπτώματα της γονόρροιας ή ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε ΣΜΝ, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό και να υποβληθείτε στις απαραίτητες εξετάσεις.

Θεραπεία της γονόρροιας
Η γονόρροια αντιμετωπίζεται συνήθως με χορήγηση αντιμικροβιακής αγωγής. Με αποτελεσματική θεραπεία, τα περισσότερα από τα συμπτώματά σας αναμένεται να βελτιωθούν μέσα σε λίγες ημέρες.
Συνήθως συνιστάται να ακολουθήσει ένα ραντεβού παρακολούθησης 1 ή 2 εβδομάδες μετά τη θεραπεία και πραγματοποίηση καλλιέργειας 3-7 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της αγωγής, ώστε να διαπιστωθεί ότι έχετε απαλλαγεί από τη λοίμωξη. Επιπλέον, συστήνεται έλεγχος επαφών έως και 60 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων. Οι ερωτικοί σύντροφοι θα πρέπει επίσης να υποβληθούν σε εξετάσεις και θεραπευτική αγωγή για τη γονόρροια, ακόμα κι αν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.
Μέχρι την επιβεβαίωση της θεραπείας, θα πρέπει να αποφύγετε τις σεξουαλικές επαφές ώστε να μην γίνει μετάδοση της ασθένειας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι προηγούμενη επιτυχημένη θεραπεία για τη γονόρροια δεν σας κάνει να μην την ξανακολλήσετε.

Ποιος επηρεάζεται
Οποιοσδήποτε είναι σεξουαλικά ενεργός μπορεί να κολλήσει γονόρροια, ιδιαίτερα άτομα που αλλάζουν σύντροφο συχνά ή δεν χρησιμοποιούν μέθοδο φραγμού αντισύλληψης, όπως προφυλακτικό, όταν κάνουν σεξ.
Η γονόρροια είναι το δεύτερο πιο συχνό βακτηριακο σεξουαλικο μεταδιδομενο νόσημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τα χλαμύδια.
 
Το 2019, περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι διαγνώστηκαν με γονόρροια στην Αγγλία, με τις περισσότερες περιπτώσεις να αφορούν ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και άλλους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ο αριθμός των νέων περιστατικών ανέρχεται περίπου στις 820.000 ετησίως εκ των οποίων το 50% δηλώνεται στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Ενδεικτικά, το 2016 δηλώθηκαν 468.514 επιβεβαιωμένα περιστατικά στις ΗΠΑ και 75.349 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 

Πρόληψη της γονόρροιας
Η γονόρροια και άλλα ΣΜΝ μπορούν να προληφθούν επιτυχώς με τη χρήση κατάλληλης αντισύλληψης και τη λήψη άλλων προφυλάξεων, όπως:
– χρησιμοποιώντας ανδρικά προφυλακτικά ή γυναικεία προφυλακτικά κάθε φορά που κάνετε κολπικό σεξ ή ανδρικά προφυλακτικά κατά τη διάρκεια του πρωκτικού σεξ
– χρησιμοποιώντας προφυλακτικό για να καλύψετε το πέος ή λατέξ ή πλαστικό τετράγωνο (φράγμα) για να καλύψετε τα γυναικεία γεννητικά όργανα εάν κάνετε στοματικό σεξ
– να μην μοιράζονται σεξουαλικά παιχνίδια ή να πλένονται και να καλύπτονται με ένα καινούργιο προφυλακτικό πριν τα χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος
 
Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τη γυναικολόγο σας για να ενημερωθείτε κατάλληλα ή αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε προσβληθεί από το βακτήριο.