Ο νέος κορωνοϊός (SARS-COV-2) είναι ένα νέο στέλεχος του υπάρχοντος κορωνοϊού. Η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται το COVID-19, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη πόλη Wuhan της Κίνας. Άλλες λοιμώξεις από κορωνοϊό περιλαμβάνουν το κοινό κρυολόγημα (HCoV 229Ε, NL63, OC43 και HKU1), το Αναπνευστικό Σύνδρομο στη Μέση Ανατολή (MERS-CoV) και το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-CoV).

Επιδημιολογία

Ο ιός φαίνεται να προέρχεται από την επαρχία Hubei στην Κίνα και εμφανίστηκε προς το τέλος του 2019. Έκτοτε, η Κίνα παρέμεινε η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό μολυσμένων ατόμων.

Οι έγκυες γυναίκες δεν φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς στις συνέπειες της μόλυνσης με το COVID-19 από τον γενικό πληθυσμό. Τα δεδομένα είναι περιορισμένα, αλλά πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εγκυμοσύνη – ειδικά σε γυναίκες με ταυτόχρονες ιατρικές ασθένειες (χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, σακχαρώδης διαβήτης, ανοσοκαταστολή). Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι σε έγκυες γυναίκες έως αυτήν τη στιγμή.

Μετάδοση

Οι περισσότερες περιπτώσεις του COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ενδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτός ο ιός φαίνεται να εξαπλώνεται εύκολα, μέσω του αναπνευστικού, με σταγονίδια από το φτέρνισμα, τον βήχα ή την εκπνοή. Δεν είναι ξεκάθαρο επί του παρόντος εάν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί αερογενώς ή μέσω της κοπρανοστοματικής οδού. Μόνο μία περίπτωση πιθανής κατακόρυφης μετάδοσης (μετάδοση από τη μητέρα στο μωρό προγεννητικά ή κατά τη διάρκεια του τοκετού) έχει αναφερθεί στη βιβλιογραφία. Η γνώμη των ειδικών είναι ότι το έμβρυο είναι απίθανο να εκτεθεί κατά την εγκυμοσύνη. Μια σειρά περιπτώσεων που δημοσιεύθηκε εξέτασε αμνιακό υγρό, αίμα ομφάλιου λώρου και τα δείγματα μητρικού γάλακτος από μητέρες που έχουν μολυνθεί με COVID-19 και όλα τα δείγματα είχαν αρνητικό αποτέλεσμα για τον ιό.

Επίδραση στη μητέρα / συμπτώματα

Η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών θα παρουσιάσει μόνο ήπια ή μέτρια συμπτώματα που σχετίζονται με το κρύο / γρίπη. Βήχας, πυρετός και δύσπνοια είναι άλλα συναφή συμπτώματα. Σε έγκυες γυναίκες, αυτά τα συμπτώματα πρέπει να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Για τον λόγο αυτό οφείλουν να ενημερώνουν έγκαιρα τους επαγγελματίες υγείας τους.

Επίδραση στο έμβρυο

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή πρόωρης απώλειας της εγκυμοσύνης από λοίμωξη με COVID-19 ούτε υπάρχουν συγγενείς επιδράσεις του ιού στην εμβρυϊκή ανάπτυξη. Οι έγκυες πρέπει να ελεγχθούν για το κορωνοιό όταν: έχουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας ΚΑΙ τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων: 1)Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από ή ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα: Κίνα,  Ιαπωνία, Χόνκ Κόνγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιράν και Ιταλία (οι περιοχές/επαρχίες Emilia-Romagna, Lombardy, Piedmont και Veneto)

Η φροντίδα των νεογνών

Υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα για την καθοδήγηση της μεταγεννητικής διαχείρισης των μωρών των μητέρων που έδειξαν θετική μόλυνση στο COVID-19 στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία για την (προγεννητική) κατακόρυφη μετάδοση. Όλα τα μωρά των γυναικών με υποψία ή επιβεβαίωση του COVID-19 πρέπει επίσης να δοκιμαστούν για το COVID-19.

Διατροφή βρεφών

Είναι καθησυχαστικό ότι σε έξι κινεζικές περιπτώσεις που εξετάστηκαν, το μητρικό γάλα ήταν αρνητικό για το COVID-19. Ωστόσο, λόγω του μικρού αριθμού περιπτώσεων, τα στοιχεία αυτά πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή. Ο κύριος κίνδυνος για βρέφη που θηλάζουν είναι η στενή επαφή με τη μητέρα, η οποία είναι πιθανό να μοιράζεται μολυσματικά αερομεταφερόμενα σταγονίδια. Υπό το πρίσμα των σημερινών στοιχείων, σας συμβουλεύουμε ότι τα οφέλη του θηλασμού ξεπερνούν κάθε πιθανότητα κινδύνους μετάδοσης του ιού μέσω του μητρικού γάλακτος. Πρέπει να σημειώσουμε όμως, ότι αυτή η καθοδήγηση μπορεί να αλλάξει καθώς εξελίσσεται η γνώση.

Για τις γυναίκες που επιθυμούν να θηλάσουν και έχουν βρεθεί θετικές στον ιό, θα πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού στο μωρό:

 • πλύσιμο χεριών πριν αγγίξετε το μωρό, την αντλία στήθους ή τις φιάλες.
 • χρήση μάσκας προσώπους για τη σίτιση στο στήθος.
 • ακολουθήστε τις συστάσεις για τον καθαρισμό της αντλίας μετά από κάθε χρήση.

Τι πρέπει να κάνουν οι έγκυες γυναίκες για να προφυλαχτούν από τον ιό.

 • παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
 • αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα).
 • αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
 • αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
 • σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
 • τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα. Προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
 • εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης

 • Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων
 • Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.