Τι είναι η σύμμιση χειλέων;

Σύμμιση είναι η σύμφυση των μικρών χειλέων του αιδοίου όταν τα μικρά εσωτερικά χείλη γύρω από την είσοδο του κόλπου σφραγίζονται μαζί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να σφραγίσει εντελώς το κολπικό άνοιγμα, αφήνοντας ένα πολύ μικρό κενό στο μπροστινό μέρος που περνάνε τα ούρα. Είναι αρκετά κοινό σε κορίτσια ηλικίας κάτω των 7 ετών και ο κανόνας είναι ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό.

Αιτίες της σύμμισης

Δεν είναι σίγουρο τι προκαλεί τη σύμμιση, αλλά συμβαίνει συνήθως ως αποτέλεσμα ερεθισμού ή φλεγμονής της κολπικής περιοχής, γνωστής ως κολπίτιδας .Αυτό προκαλεί μία κολλώδη υφή στα εσωτερικά χείλη του αιδοίου. Χωρίς αρκετά οιστρογόνα στο σώμα, το οποίο είναι φυσιολογικό πριν από την εφηβεία, τα χείλη μπορούν να παραμείνουν κολλημένα μεταξύ τους και σταδιακά να ενώνονται σταθερά.

Είναι επικίνδυνο;

Η σύμμιση χειλέων δεν συνδέεται με καμία ιατρική πάθηση και δεν έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο παιδί σας. Δεν θα επηρεάσει τη μελλοντική της γονιμότητα ή τη σεξουαλική ζωή της. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια σύμμιση διορθώνεται κατά την εφηβεία.

Σπάνιες επιπλοκές είναι:

  • λοίμωξη (όπως λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος )
  • πόνος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
  • παγίδευση των ούρων στον κόλπο, οδηγώντας σε διαρροή ούρων μεταξύ επισκέψεων στην τουαλέτα.

Αντιμετώπιση

Μια σύμμιση συνήθως διαχωρίζεται φυσικά χωρίς θεραπεία όταν το κορίτσι μπει στην εφηβεία. Θεραπεία δεν συνιστάται εκτός εάν υπάρχουν επιπλοκές, όπως αναφέραμε παραπάνω. Η θεραπεία γίνεται με κρέμα ή αλοιφή οιστρογόνου που εφαρμόζεται καθημερινά ή, πολύ σπάνια, με χειρουργικό διαχωρισμό.

Κρέμες οιστρογόνου

Μια μικρή σταγόνα κρέμας ή αλοιφής εφαρμόζεται καθημερινά στην κεντρική γραμμή της σύμμισης των εσωτερικών χειλιών του αιδοίου. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί για 4 έως 6 εβδομάδες έως ότου η μεμβράνη αρχίσει να διαλύεται και τα χείλη τελικά διαχωρίζονται εντελώς. Πρέπει να σταματήσετε να εφαρμόζετε την κρέμα όταν διαλύεται η μεμβράνη. Για να επουλωθούν σωστά τα άκρα των χειλέων και να αποφευχθεί η δημιουργία άλλης σύμμισης, συνεχίστε να εφαρμόζετε μαλακτικό, όπως κρέμα εξανθήματος πάνας, για λίγους μήνες μετά το διαχωρισμό της σύμμισης. Μην εφαρμόζετε κρέμες και αλοιφές οιστρογόνου για περισσότερο από 6 εβδομάδες.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ερεθισμός γύρω από την περιοχή των γεννητικών οργάνων
  • προσωρινό σκουρόχρωμα του δέρματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
  • κολπική κηλίδα ή αιμορραγία μετά τη διακοπή της χρήσης της κρέμας ή της αλοιφής

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες σταματούν μετά τη διακοπή της κρέμας ή της αλοιφής οιστρογόνου.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση κρίνεται ως πολύ σπάνια θεραπεία και πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Μπορεί να εξεταστεί εάν:

  • μια κρέμα ή αλοιφή οιστρογόνου δεν λειτουργεί
  • μια σύμμιση είναι ιδιαίτερα παχιά και σοβαρή
  • τα ούρα δεν μπορούν να παροχετευτούν με αποτέλεσμα να μένουν στον κόλπο, ο οποίος μπορεί να στάζει μετά από την ούρηση και να προκαλέσει πόνο ή ουρολοιμώξεις.

Για να αφήσετε τα άκρα των χειλέων να επουλωθούν σωστά και να αποτρέψετε τη δημιουργία άλλης χειρουργικής σύντηξης, συνιστάται η εφαρμογή μαλακτικού, όπως κρέμα εξανθήματος πάνας ή βαζελίνης, στα χείλη για μερικές εβδομάδες μετά. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η σύμμιση να επιστρέψει μετά τη θεραπεία, είτε πρόκειται για κρέμα οιστρογόνου είτε για χειρουργική επέμβαση.

Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι να θυμάστε ότι η σύμμιση δεν θα αφήσει στο παιδί σας κάποια παθολογία. Συνεπώς, αποφύγετε να το υποβάλλεται σε σωματικά ή ψυχικά επώδυνες θεραπείες που θα του προξενήσουν άγχος. Η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμβουλος προκειμένου το παιδί να έχει μία υγιή σχέση με το σώμα του.