Έχουν τα έμβρυα λόξιγκα μέσα στη μήτρα ;

Η απάντηση είναι Ναι! Το μωρό που αναπτύσσεται μέσα σας μπορεί να έχει λόξιγκα. Αν και η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να έχει να κάνει με την εξάσκηση των αναπνοών του εμβρύου που ξεκινούν εντός της ενδομήτριας ζωής.

Κατά τη διάρκεια αυτών των αναπνοών, ο μυς στο διάφραγμα του αναπτυσσόμενου μωρού σας, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς κάτω από τους πνεύμονες, μπορεί μερικές φορές να συσπαστεί. Έτσι λοιπόν, αυτή η σπασμωδική κίνηση μπορεί να προκαλέσει τη συστολή των φωνητικών χορδών, επιτρέποντας να αναδυθεί ένα μικροσκοπικό «hic».

Είναι φυσιολογικός ο λόξιγκας των εμβρύων;

Να είστε βέβαιοι ότι είναι πολύ συνηθισμένο τα έμβρυα να έχουν λόξιγκα και δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί.  

Σε ποιο τρίμηνο συνήθως  παρατηρείται τα έμβρυα να έχουν λόξιγκα ;

Ο λόξιγκας των εμβρύων τείνει να είναι αισθητός προς το τέλος του δεύτερου τριμήνου. Μπορεί όμως να ξεκινήσει περίπου από την 23η εβδομάδα.

Πώς να καταλάβετε εάν το μωρό σας έχει λόξιγκα ;

Εάν το μωρό σας  έχει λόξιγκα, ολόκληρο το σώμα του αντιδρά σε αυτό. Εάν λοιπόν, ξαφνικά παρατηρήσετε ένα κάπως δυνατό ρυθμικό μοτίβο μέσα στην κοιλιά σας που διαρκεί λίγα λεπτά  (μπορεί να αισθανθείτε μια σπασμωδική κίνηση ή παλμό)και μετά υποχωρήσει – αυτό να ξέρετε πως θα είναι λόξιγκας. Οι εμβρυϊκές κινήσεις (κλωτσιές) γίνονται αισθητές σε όλη την κοιλιά, ενώ ο λόξιγκας τείνει να μένει σε ένα σημείο.

Πρέπει να μιλήσω με τον γιατρό μου για τον λόξιγκα στο μωρό μου ;

Αν και το γεγονός ότι το μωρό μέσα στη μήτρα μπορεί να έχει λόξιγκα, μπορεί να σας φανεί περίεργο στην αρχή και να σας τραβήξει λίγο την προσοχή, σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί, καθώς είναι εντελώς ακίνδυνος. Πάντα θα πρέπει να μιλάτε με τον  γιατρό ή την μαία σας για οτιδήποτε διαφορετικό παρατηρείτε σε σχέση με το σώμα και το μωρό σας.

Αν το σκεφτείτε, ο λόξιγκας του μωρού σας μέσα στη μήτρα είναι κάπως αξιολάτρευτος! Προσπαθήστε να χαλαρώσετε όταν συμβαίνει και απολαύστε το! Αυτές οι κινήσεις είναι πολύ φυσιολογικές.

Κατερίνα Ζαρίμη, Μαία