Κάθε χρόνο, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού στην Ελλάδα. Ο στόχος αυτού του εορτασμού είναι κυρίως η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των γονέων για τα θέματα που αφορούν τον Μητρικό Θηλασμό.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Συμμαχία για την δράση υπέρ του Μητρικού Θηλασμού (World Alliance for Breastfeeding Action.- W.A.B.A.),  το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού είναι το «Ενδυναμώνουμε τους Γονείς, Διευκολύνουμε τον Θηλασμό».

Η ενδυνάμωση είναι μια διαδικασία που απαιτεί αντικειμενική πληροφόρηση βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα και υποστήριξη, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον όπου οι μητέρες θα μπορούν να θηλάζουν με τον καλύτερο τρόπο.

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς και το περιβάλλον τους  να ενημερώνονται για τον Μητρικό Θηλασμό από ειδικούς (μαίες), προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι και έτοιμοι να υποδεχτούν το νέο μέλος στην οικογένειά τους. Όλοι μαζί και ο καθένας μόνος του, συμβάλλουν με τον τρόπο τους, στην εδραίωση του μητρικού θηλασμού και την υποστήριξη των γονέων.

Ο θηλασμός ανήκει στην αρμοδιότητα της μητέρας και όταν ο πατέρας, ο σύντροφος, η οικογένεια, το εργασιακό περιβάλλον και η κοινότητα την υποστηρίζουν, τότε ο θηλασμός βελτιώνεται .

Παρακολουθώντας τα μαθήματα Προγεννητικής Αγωγής στο ιατρείο, το ζευγάρι έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί από τη μαία για θέματα που αφορούν τον μητρικό θηλασμό και να προετοιμαστούν κατάλληλα για τον ερχομό του μωρού τους. Η υποστήριξη αμέσως μετά τον τοκετό συνεχίζεται και είναι εξίσου σημαντική  προκειμένου να συνεχιστεί το όμορφο ταξίδι του μητρικού θηλασμού, όσο πιο ομαλά γίνεται. Στηρίζουμε τους γονείς και το δικαίωμα των παιδιών τους στο Μητρικό θηλασμό.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΗΛΑΖΟΥΣΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ