Δημόσιος θηλασμός

Το υπέροχο με τον θηλασμό είναι ότι όλα όσα χρειάζεστε για να ταΐσετε το μωρό σας είναι πάντα μαζί σας, άμεσα διαθέσιμα και στη σωστή θερμοκρασία, όπου κι αν βρίσκεστε. Όμως, παρότι ο θηλασμός είναι ο πιο φυσικός τρόπος για να ταΐσετε το μωρό σας, δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεστε λίγο περίεργα όταν βρίσκεστε σε κάποιον δημόσιο χώρο και ιδιαίτερα, εάν δεν το έχετε ξανακάνει, κυρίως για τις αντιδράσεις των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω σας. Ο θηλασμός σε δημόσιο χώρο μπορεί να σημαίνει θηλασμό μπροστά σε συγγενή ή φίλο στο σπίτι σας ή  ακόμα και σε δημόσιο χώρο, όπως είναι  ένα καφέ ή ένα εμπορικό κέντρο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι υποστηρίζουν τις γυναίκες να θηλάζουν δημόσια. Όσο περισσότερο γίνεται, τόσο πιο φυσιολογικό θα γίνεται.

Ακολουθούν μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

  • Να ξέρετε τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΑΣ. Δεν πρέπει ποτέ να νιώθετε άβολα για τον θηλασμό δημόσια. Είναι παράνομο για οποιονδήποτε να ζητήσει από μια γυναίκα που θηλάζει να φύγει από δημόσιο χώρο. Πρόκειται για δικαίωμα της μητέρας και του παιδιού που θεμελιώνεται τόσο σε διεθνείς όσο και σε εθνικές διατάξεις.
  • Σχεδιάστε εκ των προτέρων πριν βγείτε έξω, σε ποιους χώρους θα νιώθατε άνετα να θηλάσετε, όταν το μωρό σας πεινάσει. Υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι (φιλικά δωμάτια για τον θηλασμό) σε κάποια εμπορικά κέντρα, οι οποίοι μπορούν να σας φιλοξενήσουν. Θυμηθείτε ότι καμία θηλάζουσα μητέρα δεν πρέπει να θηλάζει το μωρό της στην τουαλέτα – τα μωρά με μπιμπερό δεν ταΐζονται εκεί.
  • Φορέστε άνετα ρούχα. Το τι φοράτε όταν θηλάζετε είναι θέμα προσωπικού γούστου και το τι σας κάνει να νιώθετε άνετα. Για παράδειγμα, σε μερικές μαμάδες αρέσει να φορούν χαλαρά μπλουζάκια που μπορούν να σηκωθούν. Άλλες προτιμούν να κρατούν την κοιλιά τους καλυμμένη, φορώντας  δύο ελαστικές μπλούζες, έτσι ώστε το επάνω στρώμα να μπορεί να σηκωθεί και το κάτω στρώμα να μπορεί να τραβηχτεί προς τα κάτω. Ένα μαλακό, χωρίς μπανέλες σουτιέν μπορεί εύκολα να τραβηχτεί πάνω ή κάτω, όταν θέλετε να ταΐσετε το μωρό σας.
  • Πάρτε κάποιον μαζί σας. Μπορεί να σας βοηθήσει εάν υπάρχει κάποιος να  σας μιλάει και να σας κρατάει παρέα κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
  • Υφασμάτινα πανιά, μάρσιππο. Ορισμένα μάρσιππο έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορείτε να θηλάζετε, ενώ το μωρό σας βρίσκεται μέσα. Μερικές μαμάδες αισθάνονται πιο άνετα να βάλουν ένα πανί μουσελίνας στο στήθος τους, ενώ θηλάζουν.

Από το 1992 έχει καθιερωθεί διεθνώς ο εορτασμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από την WABA (Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση στον Θηλασμό), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF, στις 1-7 Αυγούστου. Στην Ελλάδα, η εβδομάδα αυτή εορτάζεται στις 1-7 Νοεμβρίου και στο πλαίσιο του εορτασμού το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας διοργανώνει κάθε έτος τον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό σε περισσότερες από 50 πόλεις σε όλη την Ελλάδα! Το 2010, για πρώτη φορά η πρωτοβουλία λίγων μητέρων, με απώτερο σκοπό την εθελοντική βοήθεια σε άλλες μητέρες, ώστε να μάθουν την τέχνη του θηλασμού, έγινε η αιτία να πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση-γιορτή, αυτή του ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, που πλέον αποτελεί σύμβολο της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού για τη χώρα μας. Το 2021 αυτή η προσπάθεια έκλεισε 12 χρόνια παρουσίας και συνεχίζει.

Κατερίνα Ζαρίμη, μαία