Τι σημαίνει “βαριά” περίοδος;

Η λέξη «μηνορραγία» σημαίνει υπερβολικό αίμα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου. Μια περίοδος θεωρείται “βαριά” εάν προκαλεί ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • Συχνές αλλαγές σερβιέτας (κάθε 2 ώρες ή πιο συχνά).
  • Λερώνεται η έφηβη στα ρούχα ή τα σεντόνια.
  • Χρειάζεται “διπλή”’ προστασία, δηλαδή σερβιέτα ΚΑΙ tampon.
  • Υπάρχουν κομμάτια πηγμάτων αίματος στη σερβιέτα.
  • Επηρεάζονται καθημερινές δραστηριότητες (π.χ. σχολείο, αθλητικά κλπ.) λόγω της περιόδου.

Τι προκαλεί βαριές περιόδους;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, είναι σύνηθες εάν έχει ξεκινήσει πρόσφατα η περίοδος για πρώτη φορά. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι περίοδοι σας είναι ακανόνιστες και βαριές. Η αιμορραγία από τη μήτρα είναι υπό την επίδραση ορμονών από τις ωοθήκες σας. Όταν ξεκινούν οι περίοδοι σας, είναι συνηθισμένο τα επίπεδα των ορμονών σας να ποικίλουν πολύ, κι αυτό να συνεχιστεί για αρκετά χρόνια ακόμα και μέχρι τα τέλη της εφηβείας σας. Πιο σπάνιες αιτίες είναι η διαταραχή της πήξης και λοιμώξεις (εάν είστε σεξουαλικά ενεργές).

Είναι επικίνδυνο;

Η βαριά αιμορραγία δεν προκαλεί άλλα ιατρικά προβλήματα παρά διαταραχή του τρόπου ζωής. Μερικοί έφηβοι χάνουν αρκετό αίμα και μπορούν να γίνουν αναιμικοί (χαμηλός αιματοκρίτης). Η αναιμία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως ζάλη, δύσπνοια και κόπωση.

Πώς μπορώ να το παρακολουθώ;

Κρατήστε ένα ημερολόγιο των περιόδων σας σε εφαρμογή τηλεφώνου ή χαρτί για λίγους μήνες και δείξτε το στη/στον γιατρό σας. Αυτή θα σας κατευθύνει εάν χρειάζεστε θεραπεία. Σημειώστε την ποσότητα αιμορραγίας και τον αριθμό των σερβιετών που χρειάζεστε. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προσφέρει κάποια θεραπεία και είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι οι περισσότερες θεραπείες χρειάζονται τρεις ή περισσότερους εμμηνορροϊκούς κύκλους για να λειτουργήσουν πλήρως. Ένα ημερολόγιο είναι χρήσιμο τόσο για εσάς όσο και για τη/τον γιατρό σας για να δείτε πόσο έντονα είναι τα συμπτώματα και εάν η θεραπεία βοηθά.

Πρέπει να κάνω εξετάσεις;

Η/Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε μία γενική αίματος για να δει εάν είστε αναιμική ή έχετε χαμηλά αποθέματα σιδήρου. Δεν χρειάζεστε τακτικά άλλες εξετάσεις αίματος. Ο γιατρός σας θα πάρει ένα αναλυτικό ιστορικό για να διαπιστώσει εάν η βαριά αιμορραγία σας ξεκίνησε μόλις ξεκίνησαν οι περίοδοι σας ή έχετε οικογενειακό ιστορικό ή τυχόν ασυνήθιστα συμπτώματα όπως παρατεταμένη αιμορραγία /συχνούς μώλωπες. Μπορεί να χρειαστείτε υπερηχογράφημα της μήτρας, αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Υπάρχει θεραπεία;

Φυσικά και υπάρχουν λύσεις. Οι επιλογές για τη διαχείριση βαριών περιόδων είναι:
1. Μη ορμονικά δισκία – Μεφαιναμικό οξύ (Ponstan) με ή χωρίς Τρανεξαμικό οξύ (Transamin) κατά τη διάρκεια περιόδων.

Πλεονέκτημα: Λαμβάνεται μόνο για λίγες ημέρες στην περίοδο που ο πόνος και η αιμορραγία είναι βαριά και έχει πολύ καλά αποτελέσματα.
Μειονέκτημα: Το Ponstan είναι λίγο βαρύ για το στομάχι, οπότε θέλει προσοχή σε γυναίκες με ευαισθησία και πάντα με τη καθοδήγηση του γιατρού σας για τη δοσολογία.

2. Συνδυασμένα Αντισυλληπτικά

Πλεονέκτημα: Πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τις βαριές περιόδους. Βοηθά επίσης στον πόνο της περιόδου καθώς και στην ακμή. Παράλληλα, προσφέρει αξιόπιστη αντισύλληψη, εάν τη χρειάζεστε. Το μοτίβο αιμορραγίας είναι συνήθως σύντομο και προβλέψιμο.

Μειονέκτημα: Παρενέργειες των αντισυλληπτικών που μπορεί να περιλαμβάνουν ευαισθησία στο στήθος, ναυτία, αλλαγές στη διάθεση και πονοκεφάλους. Θυμηθείτε όμως ότι αυτά είναι σπάνια και σε κάθε περίπτωση απλά σταματάτε την αγωγή.

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στην έναρξη της εφηβείας και ακόμα περισσότερο όταν ξεκινά και η περίοδος είναι ούτως ή αλλιώς μία εποχή συναισθηματικά φορτισμένη για την κάθε έφηβο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε στο πρακτικό κομμάτι και να στηρίζουμε τις έφηβες να καταλάβουν ότι η εφηβεία δεν είναι οδυνηρό στάδιο αλλά ένα όμορφο ταξίδι προς την ενηλικίωσή τους.